Agenda

  • zo 1 oktober – Diverse locaties, Groningen: LIEDDUO ZINGT MICHA HAMEL IN GRONINGS HUISKAMERFESTIVAL

   zo 1 oktober – Diverse locaties, Groningen: LIEDDUO ZINGT MICHA HAMEL IN GRONINGS HUISKAMERFESTIVAL

   Vier musici uit de wijk Hoornse Meer te Groningen stellen hun huizen open voor een muziekfestival. Je bezoekt op één middag 4 verschillende concerten. In een van de woningen vertolkt een liedduo ‘Nähe des Geliebten’, opus 9 van Micha Hamel (uit 1994), op een tekst van Goethe.

   Wanneer: zo 1 oktober, 13:00 tot 17:00 uur

   Waar: Diverse locaties in Groningen

   Uitvoerenden:
   Musici uit Groningen

   Meer info

  • zo 1 oktober – Orgelpark, Amsterdam: alweer CANTO OSTINATO, nu VOOR PIANO EN ORGEL

   zo 1 oktober – Orgelpark, Amsterdam: alweer CANTO OSTINATO, nu VOOR PIANO EN ORGEL

   Het aantal uitvoeringen van ‘Canto Ostinato’ is bijna niet meer bij te houden. In het Orgelpark spelen Aart Bergwerff en Jeroen van Veen het stuk in een duo-versie voor piano en orgel.

   Wanneer: zo 1 oktober, 14:15 uur

   Waar: Orgelpark in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Aart Bergwerff (orgel) en Jeroen van Veen (piano)

   Meer info

  • zo 1 oktober – Nicolaïkerk, Utrecht: ‘UTRECHTER TE DEUM’ VAN JAN WELMERS

   zo 1 oktober – Nicolaïkerk, Utrecht: ‘UTRECHTER TE DEUM’ VAN JAN WELMERS

   De Utrechtse componist Jan Welmers wordt dit jaar 80. Het platform van Utrechtse kerken trakteert de jarige op een festival, In meerdere kerken klinken concerten met zijn werk.

   Het Hollands Vocaal Ensemble, het Cugnon Consort, vocale solisten en koperblazers vertolken Welmers’ ‘Utrechter Te Deum (1996), het derde deel uit zijn cyclus ‘Licht en Donker’.

   De organisatie schrijft over Jan Welmers: “In 1966 won Welmers het Nationaal Orgel-improvisatieconcours te Bolsward en in 1968 nam hij deel aan het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem. In 1964 werd hij organist van de Triumfatorkerk te Katwijk aan Zee, een functie die hij tot 1974 zou vervullen.

   Na enige tijd theorie te hebben gedoceerd aan het Utrechts Conservatorium werd hij daar in 1974 benoemd tot hoofdvakdocent Orgel. In 1998 nam hij afscheid van het conservatorium en legde zich toe op het componeren.

   Jan Welmers was van 1974 tot 2002 de vaste bespeler van het König-orgel (1776) in de Grote of Sint-Stevenskerk in Nijmegen. Op 22 oktober 2005 kreeg Welmers in de Oude Kerk te Amsterdam tijdens het openingsconcert van het Sweelinck Festival & Concours de Sweelinckprijs voor zijn gehele oeuvre.”

   Wanneer: zo 1 oktober, 20:15 uur

   Waar: Nicolaïkerk in Utrecht

   Uitvoerenden:
   Hollands Vocaal Ensemble o.l.v. Fokko Oldenhuis, Marijje van Stralen (sopraan), Anne-Marieke Evers (mezzo sopraan), Sebastian Brouwer (tenor), Mitchell Sandler (bas), Strijkersensemble ‘Cugnon Consort’ o.l.v. Chris Duindam, Koperensemble o.l.v. Bianca Egberts, Fredrike de Winter (slagwerk),Ko Zwanenburg (orgel), Erica Roozendaal (accordeon)

   Meer info

  • zo 1 oktober – Martinikerk, Groningen: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   zo 1 oktober – Martinikerk, Groningen: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   In BACH2WAYS presenteren Johannette Zomer en Bart Schneemann de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo naast nieuw werk voor barokorkest van Mathilde Wantenaar, Mayke Nas en Reza Namavar. Met hun composities voor het Tulipa Consort zetten zij Bachs muziek in een verrassend nieuw licht. Mayke Nas schreef de titel ‘Wie Schön’ boven haar hommage aan Bach, wiens muziek vrijwel dagelijks op de lessenaar van haar vleugel staat.

   Wanneer: zo 1 oktober, 15:15 uur

   Waar: Martinikerk in Groningen

   Uitvoerenden:
   Tulipa Consort, Johannette Zomer en Bart Schneemann

   Meer info

  • zo 1 oktober – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: ROZALIE HIRS en Christina Viola Oorebeek schrijven NIEUW WERK VOOR MICROTONAAL FOKKER-ORGEL MET EXTRA DIGITALE REGISTERS

   zo 1 oktober – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: ROZALIE HIRS en Christina Viola Oorebeek schrijven NIEUW WERK VOOR MICROTONAAL FOKKER-ORGEL MET EXTRA DIGITALE REGISTERS

   Het akoestische Fokker-orgel krijgt uitbreiding met digitale orgelregisters. Die worden gestemd volgens het 31-toonssysteem. Door de extra registeren kunnen – zo schrijft het Muziekgebouw – belangrijke (romantische) orgelwerken uit de negentiende een twintigste eeuw perfect worden uitgevoerd. En natuurlijk kunnen ook componisten van nu profiteren van extra klankmogelijkheden. Je kunt het beluisteren in nieuw werk van Rozalie Hirs en Christina Viola Oorebeek.

   Wanneer: zo 1 oktober, 11:00 uur

   Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Ere Lievonen en Maarten Havinga (orgel)

   Meer info

  • zo 1 oktober – NedPhO-Koepel, Amsterdam: JÖRGEN VAN RIJEN SOLIST IN NIEUW TROMBONECONCERT TREVOR GRAHL

   zo 1 oktober – NedPhO-Koepel, Amsterdam: JÖRGEN VAN RIJEN SOLIST IN NIEUW TROMBONECONCERT TREVOR GRAHL

   Trevor Grahl is gefascineerd door de trombone, een instrument waarin klassiek en blues voor hem samenvloeien – in zijn beleving zelfs bij Mahler en Richard Strauss. Voor Jörgen van Rijen schreef hij een tromboneconcert.  De solotrombonist van het Concertgebouworkest brengt het in première met Het Klassieke Collectief, het orkest waarin professionals en amateurs samenspelen. Delen uit Wagners Tannhäuser, Tristan en Parsifal completeren het programma.

   Wanneer: zo 1 oktober, 17:00 uur

   Waar: NedPhO-Koepel in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Jörgen van Rijen, Het Klassiek Collectief o.l.v. Konradin Herzog

   Meer info

  • zo 1 oktober – Sint-Gertrudiskerk , Ruigoord: PERFORATOR: één hobo EN EEN BERG ELEKTRONICA

   zo 1 oktober – Sint-Gertrudiskerk , Ruigoord: PERFORATOR: één hobo EN EEN BERG ELEKTRONICA

   Het duo PERFORATOR bestaat uit hoboïst/maker Marlies van Gangelen (1988) en componist/muzikant Akim Moiseenkov (1987). Ze combineren hedendaagse elektronische muziek met modern klassiek, improvisatie en beweging. Marlies speelt hobo met elektronische effecten, Akim gebruikt geprogrammeerde joystick, synthesizer en drumcomputers. Hun optredens krijgen een extra dimensie door de bewegingssensoren op hun lichamen.

   De twee muzikanten hebben verschillende muzikale achtergronden. Marlies volgde een bachelor klassiek hobo aan het Conservatorium van Amsterdam voordat zij naar Londen verhuisde om zich toe te leggen op improvisatie tijdens haar master aan de Guildhall School. Akim studeerde toetsen op de pop-afdeling van het CvA, gevolgd door de master Live Electronics.  Sinds hun debuut tijdens het Holland Festival van 2016 werkt Perforator samen met de componisten Julia Holter, Judd Greenstein, Nik Bärtsch en Daniel Wohl.

   Wanneer: zo 1 oktober, 14:00 uur

   Waar: Sint-Gertrudiskerk  in Ruigoord (Ruigoord Klassiek)

   Uitvoerenden:
   PERFORATOR: Marlies van Gangelen en Akim Moiseenkov

   Meer info

  • zo 1 oktober – Stadsschouwburg, Utrecht: Versterkte cactussen in familievoorstelling van Gabor tarjan

   zo 1 oktober – Stadsschouwburg, Utrecht: Versterkte cactussen in familievoorstelling van Gabor tarjan

   Enkeltje Mars, een muziektheaterstuk voor kinderen vanaf 8 jaar van Het Filiaal theatermakers, gaat over wat er gebeurt als je aankomt op de lege planeet Mars. Het instrumentarium dat Tarján gebruikt is geïnspireerd door John Cage en bestaat uit twee versterkte cactussen , dorre bladeren, lege slakkenhuizen, electronica en een traditionele Chinese bamboefluit, de Hulusi. Daarnaast wordt er meerstemmig gezongen.

   Gábor Tarján:
   “Ik ben er van overtuigd dat kinderen muzikaal gezien ontzettend veel aan kunnen. Emoties die je met muziek uit kan drukken zijn heel universeel. Kinderen begrijpen dat, ook als het een heel ingewikkeld, doorwrocht stuk is.”

   Wanneer: zo 1 oktober, 13:00 uur
   Waar: Stadsschouwburg in Utrecht

   Uitvoerenden:
   Het Filiaal theatermakers

   Meer info

  • di 3 oktober – Stadsschouwburg, Amsterdam: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   di 3 oktober – Stadsschouwburg, Amsterdam: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl, gaat in reprise. Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979), en combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. VA Wölfl verzorgt voor deze reprise de vormgeving en het kostuumontwerp. Componist Patricio Wang heeft zijn oorspronkelijke muziek op een nieuwe manier benaderd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Zuid-Amerikaanse klanken is met meer expressie getoonzet via een dialoog met elektronica in samenwerking met Huib Emmer.

   Wanneer: di 3 oktober, 20:00 uur

   Waar: Stadsschouwburg in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Huib Emmer (electronica)

   Meer info

  • wo 4 oktober – Rabotheater, Hengelo: YANNIS KYRIAKIDES BELICHT DE VERHOUDING TUSSEN MENS EN TECHNOLOGIE

   wo 4 oktober – Rabotheater, Hengelo: YANNIS KYRIAKIDES BELICHT DE VERHOUDING TUSSEN MENS EN TECHNOLOGIE

   Van speer tot smartphone: in de loop der eeuwen heeft de mens allerlei gereedschappen en instrumenten ontwikkeld om de wereld naar zijn hand te zetten. Maar hebben wij de macht over onze technologie, of houdt zij ons in haar greep?

   ‘Homo Instrumentalis’ bestaat uit vier composities die onze verhouding tot technologie verkennen: ‘Machinations’ van Georges Aperghis, ‘La fabbrica illuminata’ van Luigi Nono en ‘Ode to Man (part I and II)’ van Yannis Kyriakides. In deze stukken klinkt bewondering voor het menselijk vernuft, genoegen over het comfort dat de digitale wereld ons geeft, maar ook angst voor onze industriële machinerie.

   Silbersee laat zang, dans, elektronica en videokunst samenvloeien in deze muziekvoorstelling over mens en machine.

   Wanneer: wo 4 oktober, 20:30 uur

   Waar: Rabotheater in Hengelo

   Uitvoerenden:
   Silbersee: Fanny Alofs (alt), Miguel Angél Gaspar (dans), Jennifer Claire van der Hart (coloratuursopraan), Eléonore Lemaire (sopraan), Jorge Morro (dans), Carl Refos (dans), Michaela Riener (sopraan / mezzosopraan), Johanne Saunier (dans), Wouter Snoei (live electronics), Romain Bischoff (muzikale leiding)

   Meer info

    

  • wo 4 oktober – Stadsschouwburg, Amsterdam: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   wo 4 oktober – Stadsschouwburg, Amsterdam: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl, gaat in reprise. Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979), en combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. VA Wölfl verzorgt voor deze reprise de vormgeving en het kostuumontwerp. Componist Patricio Wang heeft zijn oorspronkelijke muziek op een nieuwe manier benaderd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Zuid-Amerikaanse klanken is met meer expressie getoonzet via een dialoog met elektronica in samenwerking met Huib Emmer.

   “Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis.” NRC *****

   Wanneer: wo 4 oktober, 20:00 uur

   Waar: Stadsschouwburg in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Huib Emmer (electronica)

   Meer info

  • do 5 oktober – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: COMPONISTEN REAGEREN OP ACTUALITEIT

   do 5 oktober – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: COMPONISTEN REAGEREN OP ACTUALITEIT

   De wereld kwam in korte tijd op zijn kop te staan: vluchtelingen, xenofobie, populisme, terrorisme, nationalisme – enorme krachten zijn ontketend, waarin onrust en polarisatie toenemen. Miljoenen mensen voelen zich machteloos, in angst levend over wat hen boven het hoofd hangt. Hoe verhouden componisten zich hiertoe?

   Artiesten zijn vaak sterk betrokken op de wereld waarin zij leven: zij leveren commentaar, mengen zich scherp in het openbare debat, komen met een creatief antwoord of verschaffen ongewone inzichten. Geëngageerde componisten als Luigi Nono, Peter Schat en Louis Andriessen hebben ondervonden dat het niet eenvoudig is om dit via muziek te doen. Hoe vergaat het de componisten van nu? Dit concert biedt een podium aan componisten die willen reageren op de actualiteit.

   Wanneer: do 5 oktober, 20:15 uur

   Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Nieuw Ensemble

   Meer info

  • do 5 oktober – Groene Engel, Oss: CELLISTE GAAT OP ZOEK NAAR VERDWENEN COMPONERENDE ECHTGENOOT IN THEATERSTUK MET MUZIEK VAN PETER VIGH, SJOSTAKOVITSJ EN LIGETI

   do 5 oktober – Groene Engel, Oss: CELLISTE GAAT OP ZOEK NAAR VERDWENEN COMPONERENDE ECHTGENOOT IN THEATERSTUK MET MUZIEK VAN PETER VIGH, SJOSTAKOVITSJ EN LIGETI

   Breaking The Silence is het liefdesverhaal van een vrouw onder het juk van een dictatoriaal regime. Haar man is verdwenen. Hij was een begenadigd en dwarse componist, de vrouw een talentvol celliste in dienst van het regime. Wanneer de man op een dag spoorloos verdwijnt, begint de vrouw een koortsachtige en gevaarlijke zoektocht die haar dwars door hun verleden voert. Heeft haar man haar verraden? Is hij slachtoffer van het systeem? Wat is er in de loop der jaren tussen hen veranderd? Via muziek van Sjostakovitsj en oude tape-opnamen probeert zij de gebeurtenissen te reconstrueren wat uiteindelijk haar leven ingrijpend zal veranderen.

   De muziek van Sjostakovitsj en Ligeti wordt speciaal bewerkt voor het Berlage Saxophone Quartet. Peter Vigh schrijft nieuwe composities voor taperecorder waarin tekst en instrumentarium met elkaar verweven zijn.

   Via Berlin is het muziektheatergezelschap van Dagmar Slagmolen en Rosa Arnold en is in 2008 ontstaan onder de vleugels van Orkater/De Nieuwkomers. Voor Breaking the Silence werkt Via Berlin voor het eerst samen met Berlage Saxophone Kwartet. Een geweldige combinatie. Componist Peter Vigh en artistiek leider Dagmar Slagmolen delen een gezamenlijke fascinatie voor Rusland en het leven in een dictatuur. Het blazersensemble voegt met hun komst een nieuwe kleur toe aan het palet van Via Berlin.

   Wanneer: do 5 oktober, 20:30 uur

   Waar: Groene Engel in Oss

   Uitvoerenden:
   Via Berlin, Berlage Saxophone Quartet

   Meer info

  • vr 6 oktober – Schouwburg Kunstmin, Dordrecht: CELLISTE GAAT OP ZOEK NAAR VERDWENEN ECHTGENOOT IN THEATERSTUK MET MUZIEK VAN PETER VIGH, SJOSTAKOVITSJ EN LIGETI

   vr 6 oktober – Schouwburg Kunstmin, Dordrecht: CELLISTE GAAT OP ZOEK NAAR VERDWENEN ECHTGENOOT IN THEATERSTUK MET MUZIEK VAN PETER VIGH, SJOSTAKOVITSJ EN LIGETI

   Breaking The Silence is het liefdesverhaal van een vrouw onder het juk van een dictatoriaal regime. Haar man is verdwenen. Hij was een begenadigd en dwarse componist, de vrouw een talentvol celliste in dienst van het regime. Wanneer de man op een dag spoorloos verdwijnt, begint de vrouw een koortsachtige en gevaarlijke zoektocht die haar dwars door hun verleden voert. Heeft haar man haar verraden? Is hij slachtoffer van het systeem? Wat is er in de loop der jaren tussen hen veranderd? Via muziek van Sjostakovitsj en oude tape-opnamen probeert zij de gebeurtenissen te reconstrueren wat uiteindelijk haar leven ingrijpend zal veranderen.

   De muziek van Sjostakovitsj en Ligeti wordt speciaal bewerkt voor het Berlage Saxophone Quartet. Peter Vigh schrijft nieuwe composities voor taperecorder waarin tekst en instrumentarium met elkaar verweven zijn.

   Via Berlin is het muziektheatergezelschap van Dagmar Slagmolen en Rosa Arnold en is in 2008 ontstaan onder de vleugels van Orkater/De Nieuwkomers. Voor Breaking the Silence werkt Via Berlin voor het eerst samen met Berlage Saxophone Kwartet. Een geweldige combinatie. Componist Peter Vigh en artistiek leider Dagmar Slagmolen delen een gezamenlijke fascinatie voor Rusland en het leven in een dictatuur. Het blazersensemble voegt met hun komst een nieuwe kleur toe aan het palet van Via Berlin.

   Wanneer: vr 6 oktober, 20:30 uur

   Waar: Schouwburg Kunstmin in Dordrecht

   Uitvoerenden:
   Via Berlin, Berlage Saxophone Quartet

   Meer info

  • vr 6 oktober – Zuiderstrandtheater, Den Haag: ROB JONES SCHRIJFT ORKESTWERK VAN 1 MINUUT VOOR RESIDENTIE ORKEST

   vr 6 oktober – Zuiderstrandtheater, Den Haag: ROB JONES SCHRIJFT ORKESTWERK VAN 1 MINUUT VOOR RESIDENTIE ORKEST

   Schrijven voor symfonieorkest is voor een compositiestudent een stevige uitdaging. Het Residentie Orkest legt de lat nog eens extra hoog. Het vraagt studenten van het Koninklijk Conservatorium een orkestwerk te schrijven van niet langer dan een minuut, dat bovendien moet zijn gebaseerd op een ontmoeting met een Hagenaar in de stad, ‘in de viswinkel of in de bibliotheek’ zo schrijft het orkest. In elk concert in de serie Symfonic Friday van het orkest klinkt zo’n symfonische stadsimpressie. Rob Jones – student aan het Koninklijk Conservatorium – raakte in gesprek met een dame in boekhandel Paagman en gebruikte dat als stof voor zijn 60 orkestrale secondes.

   Wanneer: vr 6 oktober, 20:00 uur

   Waar: Zuiderstrandtheater in Den Haag

   Uitvoerenden:
   Residentie Orkest o.l.v. Hans Graf

   Meer info

  • vr 6 oktober – Zaal 100, Amsterdam: PROJECT 128 SPEELT WERK VAN MONOTAK COMPONISTEN IN ZAAL 100

   vr 6 oktober – Zaal 100, Amsterdam: PROJECT 128 SPEELT WERK VAN MONOTAK COMPONISTEN IN ZAAL 100

   Live techno band Project 128 speelt werken van de componistengroep Monoták:  Dirk Bruinsma, Bart de Vrees, Ivo Bol en Cinzia Nistico.

   Wanneer: vr 6 oktober, 20:00 uur

   Waar: Zaal 100 in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Live techno band Project 128

   Meer info

  • za 7 oktober – Kröller-Müller Museum, Otterlo: ASTRID KRUISSELBRINK MAAKT MUZIEKTHEATER VAN DADA-POËZIE HANS ARP

   za 7 oktober – Kröller-Müller Museum, Otterlo: ASTRID KRUISSELBRINK MAAKT MUZIEKTHEATER VAN DADA-POËZIE HANS ARP

   Astrid Kruisselbrink schreef de muziek voor ‘Menschen-Worte’, een muziektheatervoorstelling met teksten van Dada-dichter Hans Arp. “Het absurde van het menselijk bestaan wordt gevierd. Samen met componiste Astrid Kruisselbrink en regisseur Marc Pantus brengen vier musici de humoristische en beeldende gedichten van Hans Arp tot leven. Woorden komen tot klinken en musici worden personages, in deze intieme voorstelling waarbij het publiek wordt meegesleept naar de tijd van Dada en De Stijl van 100 jaar geleden.”

   Wanneer: za 16 september, 12:00 en 14:30 uur

   Waar: Kröller-Müller Museum in Otterlo

   Uitvoerenden:
   Antje Lohse, Marieke Franssen, Jelte van Andel, Miriam Overlach en Marc Pantus (regie)

   Meer info

  • za 7 oktober – Science Park, Amsterdam: vijf orkestleden kco spelen nieuw werk rozalie hirs

   za 7 oktober – Science Park, Amsterdam: vijf orkestleden kco spelen nieuw werk rozalie hirs

   Vijf leden van het Concertgebouworkest spelen tijdens de Open Dag van Het Science Park in Amsterdam meerdere keren een nieuw stuk van Rozalie Hirs voor fluit, klarinet, piano, viool, cello en elektronica.  Zij schreef het werk in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest en de Universiteit van Amsterdam.

   Wanneer: za 7 oktober, 12:00 uur

   Waar: Science Park in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Vijf leden van het  Concertgebouworkest

   Meer info

  • za 7 oktober – Diverse locaties, Amerongen: DUITSE KEIZER OP DE VLUCHT IN OPERA VAN J.P. DE GRAAFF

   za 7 oktober – Diverse locaties, Amerongen: DUITSE KEIZER OP DE VLUCHT IN OPERA VAN J.P. DE GRAAFF

   Jan-Peter de Graaff is pas 25, maar al toe aan zijn tweede opera: ‘De Grens’. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog vlucht de Duitse Keizer Wilhelm II naar Nederland voor politiek asiel. Op het grensstation in Eijsden raakt hij in gesprek met de stationschef. De Graaff laat de rollen vertolken door twee vrouwen: mezzosopraan Eva Kroon en sopraan Ginette Puylaert. Hoe dat uitpakt, beluister je in Salon Dell Opera. Het ensemble But What About musiceert. En er zijn authentieke filmbeelden uit 1918 te zien.

   Wanneer: za 7 oktober, vanaf 13:45 uur

   Waar: Diverse locaties in Amerongen. ‘De Grens’ maakt deel uit van een reeks voorstellingen in meerdere huiskamers en monumentale panden. Bezoekers verzamelen zich bij Il Sogno (Overstraat 22) en wandelen vervolgens van optreden naar optreden.

   Uitvoerenden:
   Ensemble But What About, Eva Kroon en Ginette Puylaert

   Meer info

  • za 7 oktober – Orgelpark, Amsterdam: ROBERT VAN HEUMEN COMBINEERT MIDI MET SAUER-ORGEL EN THE BUSY DRONE

   za 7 oktober – Orgelpark, Amsterdam: ROBERT VAN HEUMEN COMBINEERT MIDI MET SAUER-ORGEL EN THE BUSY DRONE

   Componist Robert van Heumen maakt composities waarin elektronische componenten worden gecombineerd met de MIDI-mogelijkheden van het Sauer-orgel en The Busy Drone. Het programma wordt gecompleteerd met improvisaties en werken van Luiz Yudo, Michael Bonaventure en René Baptiste Huysmans.

   Wanneer: za 7 oktober, 20:15 uur

   Waar: Orgelpark in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Michael Bonaventure (orgels), Felipe Ignacio Noriega (live coding), Yung-Tuan Ku (slagwerk), Robert van Heumen (laptop-instrument)

   Meer info

  • za 7 oktober – Willem II Zaal, Den Bosch: NADEZHDA FILIPOVA SPEELT ‘ECHO CHAMBERS VAN FELIPE WALLER

   za 7 oktober – Willem II Zaal, Den Bosch: NADEZHDA FILIPOVA SPEELT ‘ECHO CHAMBERS VAN FELIPE WALLER

   De pianiste Nadezda Filippova is een van de talenten die in het kader van de Dutch Talent Award door Nederland tourt. Zij speelt naast klassiekers van Mozart, Debussy en Schumann ‘Echo Chambers’ van Felipe Waller en ‘11 Humoresques’ van Jörg Widmann.

   Wanneer: za 7 oktober, 20:15 uur

   Waar: Willem II Zaal in Den Bosch

   Uitvoerenden:
   Nadezda Fillipova (piano)

   Meer info

  • za 7 oktober – TivoliVredenburg, Utrecht: Princess Discombobulatrix VAN REINIER BAAS IN REPRISE

   za 7 oktober – TivoliVredenburg, Utrecht: Princess Discombobulatrix VAN REINIER BAAS IN REPRISE

   De grotendeels instrumentale opera Princess Discombobulatrix van Reinier Baas gaat in reprise met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw! Dit project, met een gastrol voor sopraan Nora Fischer, kwam tot stand als compositie-opdracht van het North Sea Jazz Festival 2015. Aan de grondslag van de muziek ligt een zoektocht naar een vereniging van modern klassieke muziek en improvisatie, met Baas’ karakteristieke referenties aan Indie en Hiphop als verbindende factor. Steeds andere parameters worden overgelaten aan de interpretatie van de musici. Bij sommige delen staat alles vast, behalve de melodie, terwijl bij andere delen het tempo, de dynamiek, de harmonie en/of de vorm aan het moment worden overgelaten.

   Wanneer: za 7 oktober, 19:45 uur

   Waar: TivoliVredenburg in Utrecht

   Uitvoerenden:
   Jazz Orchestra of the Concertgebouw

   Meer info

  • zo 8 oktober – De Vereeniging, Nijmegen: NADEZHDA FILIPOVA SPEELT ECHO CHAMBERS VAN FELIPE WALLER

   zo 8 oktober – De Vereeniging, Nijmegen: NADEZHDA FILIPOVA SPEELT ECHO CHAMBERS VAN FELIPE WALLER

   De pianiste Nadezda Filippova is een van de talenten die in het kader van de Dutch Talent Award door Nederland tourt. Zij speelt naast klassiekers van Mozart, Debussy en Schumann ‘Echo Chambers’ van Felipe Waller en ‘11 Humoresques’ van Jörg Widmann.

   Wanneer: zo 8 oktober, 15:00 uur

   Waar: De Vereeniging in Nijmegen

   Uitvoerenden:
   Nadezda Fillipova (piano)

   Meer info

  • zo 8 oktober – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: PIET JAN VAN ROSSUM SCHRIJFT MUZIEK VOOR MUZIEKVOORSTELLING OVER BACH

   zo 8 oktober – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: PIET JAN VAN ROSSUM SCHRIJFT MUZIEK VOOR MUZIEKVOORSTELLING OVER BACH

   In een  multimedia kindervoorstelling van het Vlaamse Zonzo Compagnie leiden twee violisten als gidsen het publiek mee in de wereld van Bach.  Piet Jan Van Rossum schreef nieuwe muziek voor deze productie. Zonzo Compagnie verovert de wereld met intrigerende voorstellingen over het werk van fascinerende muzikanten en componisten. Eerder stond de muziek centraal van John Cage, Miles Davis en Luciano Berio.

   Een internationale co-productie van Zonzo Compagnie, BIG BANG festival, Concertgebouw Brugge, Bozar en Oorkaan. Met de steun van het Creative Europe Programme van de Europese Unie.

   Wanneer: zo 8 oktober, 13:30 uur

   Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Zonzo Compagnie

   Meer info

  • zo 8 oktober – Sint-Jans Kerk, Maastricht: EERBETOON AAN MAASTRICHTSE COMPONIST JO VAN DEN BOOREN

   zo 8 oktober – Sint-Jans Kerk, Maastricht: EERBETOON AAN MAASTRICHTSE COMPONIST JO VAN DEN BOOREN

   De Stichting Maastrichtse Componisten brengt een eerbetoon aan de Maastrichtse componist Jo van den Booren. Uit zijn oeuvre van de laatste 25 jaar heeft de componist zelf een keuze gemaakt voor een concert met kamermuziek voor viool, cello, sopraan en piano in diverse combinaties. Naast een diverterende Serenade klinken o.a. sonates voor viool en voor cello met piano. Als wereldpremière staat het aangrijpende lied Meine Mutter op tekst van Eva Lasker-Schüler geprogrammeerd.

   Na het concert vindt er in het geboortehuis van de componist Café Den Dolhaart aan de Mergelweg 332 te Maastricht om 16.45 uur de onthulling plaats van een plaquette ter ere van Jo van den Booren.

   Wanneer: zo 8 oktober, 14:00 uur

   Waar: Sint-Jans Kerk in Maastricht

   Uitvoerenden:
   Claudia Couwenbergh (sopraan), Borika van den Booren (viool), Doris Hochscheid (cello), Frans van Ruth (piano) en Kasper Schonewille (piano)

   Meer info

  • zo 8 oktober – DordtYart, Dordrecht: IVO JANSSEN SPEELT SOLODUIVELDANS I VAN SIMEON TEN HOLT

   zo 8 oktober – DordtYart, Dordrecht: IVO JANSSEN SPEELT SOLODUIVELDANS I VAN SIMEON TEN HOLT

   Ivo Janssen speelt Soloduivelsdans I van Simeon ten Holt. De componist schreef over zijn werk: “Er schuilt niets duivelachtigs in de Soloduiveldansen, eerder iets demonisch. Ieder mens wordt geleid door een engel en een duivel: tussen die twee bestaat een heel merkwaardige, precieuze relatie.”’ Over de titel: “Ik verzin nooit titels. Ze worden me in de schoot geworpen. Een werk schrijft als het ware zichzelf. Net als een roman, waarin de personages een eigen leven leiden. Dat wil niet zeggen dat ik makkelijk componeer. Het is een moeizaam proces. Componeren is een grotendeels intuïtief gebeuren en welke valkuilen je precies moet vermijden, is niet altijd duidelijk. Een compositie zit helemaal in mijn handen, voor ik hem opschrijf. Mijn handen grijpen, wat mijn hoofd niet grijpen kan.”

   Wanneer: zo 8 oktober, 14:30 uur

   Waar: DordtYart in Dordrecht

   Uitvoerenden:
   Ivo Janssen (piano)

   Meer info

  • zo 8 oktober – Orgelpark, Amsterdam: Scheppingsverhaal wordt bezongen in werken van roderik de man en henk badings

   zo 8 oktober – Orgelpark, Amsterdam: Scheppingsverhaal wordt bezongen in werken van roderik de man en henk badings

   In  ‘Scheppingsverhalen’ wordt Roderik de Mans Einde en begin uitgevoerd, een compositie voor gitaar en koor op teksten van Wisława Szymborska. Van Henk Badings is It is dawning in the East voor orgel en gitaar te beluisteren. Het programma bestaat verder uit werken waarin het scheppingsverhaal en alle wonderen van de natuur worden bezongen.

   Wanneer: zo 8 oktober, 14:15 uur
   Waar: Orgelpark in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Kamerkoor Studium Chorale, Marcel Verheggen (orgel), Stefan Gerritsen (gitaar)

   Meer info

  • di 10 oktober – De Link, Tilburg: Ned MCGOWAN SPEELT EIGEN WERK

   di 10 oktober – De Link, Tilburg: Ned MCGOWAN SPEELT EIGEN WERK

   Ned McGowan, meester op de contrabasfluit, speelt eigen werk van zijn album ‘The Art of the Contrabass Flute’. De slagwerker José Pepe García vult het programma aan met composities van Hugo Morales en Andi Akiho.

   Wanneer: di 10 oktober, 20:30 uur

   Waar: De Link in Tilburg

   Uitvoerenden:
   Ned McGowan (basfluit)

   Meer info

  • di 10 oktober – De Doelen, Rotterdam: nieuw werk oene van geel over het leven van fotografe vivian maier

   di 10 oktober – De Doelen, Rotterdam: nieuw werk oene van geel over het leven van fotografe vivian maier

   Volgens Calefax is violiste Liza Ferschtman voor hen de ideale partner: niet alleen een begenadigd solist, maar ook een echte ensemblespeler. In een nieuw werk van componist Oene van Geel komen beide kwaliteiten ruimschoots aan bod.

   Het stuk Miss Maier is een eerbetoon aan het leven en werk van Vivian Maier, een nanny die als fotografe duizenden foto’s maakte van het Amerikaanse straatbeeld in de jaren ’60 en ’70. Een levensverhaal waarin de hoofdpersoon zich steeds excentrieker gaat gedragen en steeds zonderlinger en onhandelbaarder wordt.

   Wanneer: di 10 oktober, 20:15 uur
   Waar: De Doelen in Rotterdam

   Uitvoerenden:
   Calefax en Liza Ferschtman

   Meer info

  • di 10 oktober – Muziekgebouw, Eindhoven: NADEZHDA FILIPOVA SPEELT ECHO CHAMBERS VAN FELIPE WALLER

   di 10 oktober – Muziekgebouw, Eindhoven: NADEZHDA FILIPOVA SPEELT ECHO CHAMBERS VAN FELIPE WALLER

   De pianiste Nadezda Filippova is een van de talenten die in het kader van de Dutch Talent Award door Nederland tourt. Zij speelt naast klassiekers van Mozart, Debussy en Schumann ‘Echo Chambers’ van Felipe Waller en ‘11 Humoresques’ van Jörg Widmann.

   Wanneer: di 10 oktober, 20:15 uur
   Waar: Muziekgebouw in Eindhoven

   Uitvoerenden:
   Nadezda Filipova (piano)

   Meer info

  • wo 11 oktober – Natlab, Eindhoven: BEIAARDIER VERANDERT IN KLOK TIJDENS MUZIEKTHEATERVOORSTELLING JORRIT TAMMINGA

   wo 11 oktober – Natlab, Eindhoven: BEIAARDIER VERANDERT IN KLOK TIJDENS MUZIEKTHEATERVOORSTELLING JORRIT TAMMINGA

   ‘Over de beiaardier die in een klok veranderde’ is tragikomisch muziektheater over een beiaardier die sterft en opnieuw wordt geboren als een klok. Het hoogtepunt van het stuk is zijn optreden in New York voor Lou Reed. Katinka Polderman vertelt en zingt. Zij brengt het verhaal tot leven met filmbeelden en performance van Paul en Menno de Nooijer en composities van Jorrit Tamminga. Erik Bosgraaf, Bart de Vrees en Izhar Elias geven de voorstelling een soundtrack met livemuziek en elektronische klanken.

    

   Wanneer: wo 11 oktober, 20:00 uur

   Waar: Natlab in Eindhoven

   Uitvoerenden:
   Katinka Polderman (tekst, vocalen), Jorrit Tamminga (muziek, electronica), Paul en Menno de Nooijer (film), Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar), Bart de Vrees (slagwerk) en Karina Kroft (regie)

   Meer info

  • wo 11 oktober – Nieuwe Kerk, Den Haag: Kamermuziek van Theo loevendie

   wo 11 oktober – Nieuwe Kerk, Den Haag: Kamermuziek van Theo loevendie

   In een kamermuziekprogramma door leden van het Residentie Orkest wordt het werk Dopleriana voor slagwerk en klarinet van Theo Loevendie uitgevoerd.

   Loevendie (86) over zijn ontwikkeling als componist: “Ik spiegel me graag aan componist Elliott Carter. Hij werd 104. Zijn muziek was me altijd iets te cerebraal, maar toen hij heel oud werd, veranderde dat. Ik denk dat dat voor mij ook geldt. Dat mijn muziek rustiger wordt, verstilder. Al blijft de vitaliteit karakteristiek. Hoop ik, tenminste.”

   Wanneer: wo 11 oktober, 20:15 uur
   Waar: Nieuwe Kerk in Den Haag

   Uitvoerenden:
   Residentie Orkest

   Meer info 

  • wo 11 oktober – Verkadefabriek, Den Bosch: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’, een VOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   wo 11 oktober – Verkadefabriek, Den Bosch: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’, een VOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   Vijf mannen en een walvis op een verlaten plek ergens in het Hoge Noorden. De ijzige wind raast over de oneindige vlakte en maakt de sfeer nog beklemmender dan deze al was. Dat zijn de ingrediënten voor ‘Go north’. Het is een productie van Panama Pictures, het gezelschap waar dans en circus moeiteloos in elkaar overlopen. Het componistenduo Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk schreef de muziek. Ze combineren slagwerk met elektronische soundscapes.

   “Mijn voorstellingen vertellen nooit een verhaal van a tot z. Ik wil ruimte creëren voor de toeschouwer om zelf met de verhaalelementen aan de haal te gaan. De dansers en acrobaten zetten de sfeer neer, het publiek bepaalt vervolgens welke betekenis zij daaraan geven.” – Pia Meuthen, choreograaf

   Wanneer: wo 11 oktober, 20:30 uur

   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch

   Uitvoerenden:
   David Paycha (slagwerk), Francesco Barba, Fabian Krestel, Ruben Mardulier, Eddy Becquart, Tarek Rammo (dans, acrobatiek)

   Meer info

  • do 12 oktober – De Oosterpoort, Groningen: ORKEST VAN HET NOORDEN SPEELT ANTHONY FIUMARA’s ORKESTVERSIE VAN ‘CANTO OSTINATO’

   do 12 oktober – De Oosterpoort, Groningen: ORKEST VAN HET NOORDEN SPEELT ANTHONY FIUMARA’s ORKESTVERSIE VAN ‘CANTO OSTINATO’

   Anthony Fiumara maakte vorig jaar voor het Residentie Orkest de eerste orkestratie van Simeon ten Holts ‘Canto Ostinato’. Ten Holt schreef zijn stuk voor vier vleugels. Het ligt voor de hand in een orkestversie veel slagwerk te gebruiken. Maar Fiumara wilde niet de weg van de minste weerstand inslaan. Hij daagde zichzelf uit de strijkers en blazers een prominente rol te geven. Vorig jaar ging zijn nieuwe versie in première tijdens Festival Dag in de Branding. De reacties waren positief. Daarom zetten nu ook de musici van het Noord Nederlands Orkest dit arrangement op hun lessenaars.

   Wanneer: do 12 oktober, 21:00 uur

   Waar: De Oosterpoort in Groningen

   Uitvoerenden:
   Noord Nederlands Orkest o.l.v. David Porcelijn

   Meer info

  • do 12 oktober – Laurenskerk, Rotterdam: Wereldpremiere pianoconcert ton de leeuw

   do 12 oktober – Laurenskerk, Rotterdam: Wereldpremiere pianoconcert ton de leeuw

   Is het Pianoconcert van Ton de Leeuw werkelijk nooit eerder uitgevoerd? Nee, wonderlijk genoeg, raakte het werk na zijn ontstaan in 1948-49 zoek. Een tijdlang werd zelfs gedacht dat Danses sacrées (1990) De Leeuws enige concert voor piano en orkest was. Ralph van Raat zet het Pianoconcert nu in de schijnwerpers, samen met een van Ton de Leeuws werken voor piano solo: The nine rasas.

   Tevens staan nieuwe werken van compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium en Codarts op het programma.

   Wanneer: do 12 oktober, 20:30 uur
   Waar: Laurenskerk in Rotterdam

   Uitvoerenden:
   Residentie Orkest en Ralph van Raat (piano)

   Meer info

  • do 12 oktober – Podium Hoge Woerd, Utrecht: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   do 12 oktober – Podium Hoge Woerd, Utrecht: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl, gaat in reprise. Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979), en combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. VA Wölfl verzorgt voor deze reprise de vormgeving en het kostuumontwerp. Componist Patricio Wang heeft zijn oorspronkelijke muziek op een nieuwe manier benaderd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Zuid-Amerikaanse klanken is met meer expressie getoonzet via een dialoog met elektronica in samenwerking met Huib Emmer.

   “Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis.” NRC *****

   Wanneer: do 12 oktober
   Waar: Podium Hoge Woerd in Utrecht

   Uitvoerenden:
   Huib Emmer (electronica)

   Meer info

  • do 12 oktober – Verkadefabriek, Den Bosch: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’ een THEATERVOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   do 12 oktober – Verkadefabriek, Den Bosch: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’ een THEATERVOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   Vijf mannen en een walvis op een verlaten plek ergens in het Hoge Noorden. De ijzige wind raast over de oneindige vlakte en maakt de sfeer nog beklemmender dan deze al was. Dat zijn de ingrediënten voor ‘Go north’. Het is een productie van Panama Pictures, het gezelschap waar dans en circus moeiteloos in elkaar overlopen. Het componistenduo Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk schreef de muziek. Ze combineren slagwerk met elektronische soundscapes.

   “Mijn voorstellingen vertellen nooit een verhaal van a tot z. Ik wil ruimte creëren voor de toeschouwer om zelf met de verhaalelementen aan de haal te gaan. De dansers en acrobaten zetten de sfeer neer, het publiek bepaalt vervolgens welke betekenis zij daaraan geven.” – Pia Meuthen, choreograaf

   Wanneer: do 12 oktober, 20:30 uur

   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch

   Uitvoerenden:
   David Paycha (slagwerk), Francesco Barba, Fabian Krestel, Ruben Mardulier, Eddy Becquart, Tarek Rammo (dans, acrobatiek)

   Meer info

  • vr 13 oktober – De Flint, Amersfoort: KALPANA RAGHURAMAN LAAT MUZIEK TEN HOLT VERSMELTEN MET INDIASE DANS

   vr 13 oktober – De Flint, Amersfoort: KALPANA RAGHURAMAN LAAT MUZIEK TEN HOLT VERSMELTEN MET INDIASE DANS

   De choreografe Kalpana Raghuraman maakte van Simeon ten Holts ‘Lemniscaat’ en ‘Canto Ostinato’ de balletvoorstelling SIMEON. De voor strijkkwartet bewerkte muziek van Ten Holt en de moderne Indiase dans in Raghuramans choreografie gaan goed samen, zo bleek tijdens de première in Festival Classique. In de voorstelling belicht Raghuraman ‘het individu’ versus ‘de groep’ en ‘de druk van het dagelijks leven’.

   “Hoe langer je luistert naar de muziek van Simeon ten Holt, hoe meer je hoort. Deze lijn trek ik door naar het alledaagse leven. Hoe bewuster je naar je eigen leven kijkt, hoe meer je ziet en hoe gemakkelijker je kunt bewegen naar een verandering.” (Kalpana Raghuraman)

   Wanneer: vr 13 oktober, 20:00 uur

   Waar: De Flint in Amersfoort

    

   Uitvoerenden:
   Matangi Kwartet, Kalpanarts

   Meer info

    

  • vr 13 oktober – Harmonie, Leeuwarden: ORKEST VAN HET NOORDEN SPEELT ANTHONY FIUMARA’s ORKESTVERSIE VAN ‘CANTO OSTINATO’

   vr 13 oktober – Harmonie, Leeuwarden: ORKEST VAN HET NOORDEN SPEELT ANTHONY FIUMARA’s ORKESTVERSIE VAN ‘CANTO OSTINATO’

   Anthony Fiumara maakte vorig jaar voor het Residentie Orkest de eerste orkestratie van Simeon ten Holts ‘Canto Ostinato’. Ten Holt schreef zijn stuk voor vier vleugels. Het ligt voor de hand in een orkestversie veel slagwerk te gebruiken. Maar Fiumara wilde niet de weg van de minste weerstand inslaan. Hij daagde zichzelf uit de strijkers en blazers een prominente rol te geven. Vorig jaar ging zijn nieuwe versie in première tijdens Festival Dag in de Branding. De reacties waren positief. Daarom zetten nu ook de musici van het Noord Nederlands Orkest dit arrangement op hun lessenaars.

   Wanneer: vr 13 oktober, 21:00 uur

   Waar: Harmonie in Leeuwarden

   Uitvoerenden:
   Noord Nederlands Orkest o.l.v. David Porcelijn

   Meer info

  • vr 13 oktober – Stadsgehoorzaal, Leiden: Nieuw werk Oene van Geel over het leven van fotografe vivian maier

   vr 13 oktober – Stadsgehoorzaal, Leiden: Nieuw werk Oene van Geel over het leven van fotografe vivian maier

   Volgens Calefax is violiste Liza Ferschtman voor hen de ideale partner: niet alleen een begenadigd solist, maar ook een echte ensemblespeler. In een nieuw werk van componist Oene van Geel komen beide kwaliteiten ruimschoots aan bod.

   Het stuk Miss Maier is een eerbetoon aan het leven en werk van Vivian Maier, een nanny die als fotografe duizenden foto’s maakte van het Amerikaanse straatbeeld in de jaren ’60 en ’70. Een levensverhaal waarin de hoofdpersoon zich steeds excentrieker gaat gedragen en steeds zonderlinger en onhandelbaarder wordt.

   Wanneer: vr 13 oktober, 20:15 uur
   Waar: Stadsgehoorzaal in Leiden

   Uitvoerenden:
   Calefax en Liza Ferschtman

   Meer info 

  • vr 13 oktober – Pieterskerk, Utrecht: een werk vol hoop en een loflied op het orgel van Daan manneke

   vr 13 oktober – Pieterskerk, Utrecht: een werk vol hoop en een loflied op het orgel van Daan manneke

   Daan Manneke’s Aube (2016) is een werk voor orgel en vier koren in verspreide opstelling op tekst van een gedicht van Arthur Rimbaud. Manneke typeert de compositie als ‘een werk vol hoop’.
   Laudes Organi (1965) is een loflied op het orgel. Orgel en koor vloeien samen in deze fantasia met gregoriaanse lijnen, polyfonie in de trant van Bach en Hongaarse volksmelodieën.

   Wanneer: vr 13 oktober, 20:15 uur
   Waar: Pieterskerk in Utrecht

   Uitvoerenden:
   Residentie Kamerkoor o.l.v. Jos vermunt, Geerten van de Wetering-orgel

   Meer infohttp://www.pieterskerkconcerten.nl/rkk/

  • vr 13 oktober – Orpheus, Apeldoorn: NADEZHDA FILIPOVA SPEELT ECHO CHAMBERS VAN FELIPE WALLER

   vr 13 oktober – Orpheus, Apeldoorn: NADEZHDA FILIPOVA SPEELT ECHO CHAMBERS VAN FELIPE WALLER

   De pianiste Nadezda Filippova is een van de talenten die in het kader van de Dutch Talent Award door Nederland tourt. Zij speelt naast klassiekers van Mozart, Debussy en Schumann ‘Echo Chambers’ van Felipe Waller en ‘11 Humoresques’ van Jörg Widmann.

   Wanneer: vr 13 oktober, 20:00 uur
   Waar: Orpheus in Apeldoorn

   Uitvoerenden:
   Nadezda Filipova (piano)

   Meer info

  • vr 13 oktober – Verkadefabriek, Den Bosch: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’ een THEATERVOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   vr 13 oktober – Verkadefabriek, Den Bosch: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’ een THEATERVOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   Vijf mannen en een walvis op een verlaten plek ergens in het Hoge Noorden. De ijzige wind raast over de oneindige vlakte en maakt de sfeer nog beklemmender dan deze al was. Dat zijn de ingrediënten voor ‘Go north’. Het is een productie van Panama Pictures, het gezelschap waar dans en circus moeiteloos in elkaar overlopen. Het componistenduo Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk schreef de muziek. Ze combineren slagwerk met elektronische soundscapes.

   “Mijn voorstellingen vertellen nooit een verhaal van a tot z. Ik wil ruimte creëren voor de toeschouwer om zelf met de verhaalelementen aan de haal te gaan. De dansers en acrobaten zetten de sfeer neer, het publiek bepaalt vervolgens welke betekenis zij daaraan geven.” – Pia Meuthen, choreograaf

   Wanneer: vr 13 oktober, 20:30 uur

   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch

   Uitvoerenden:
   David Paycha (slagwerk), Francesco Barba, Fabian Krestel, Ruben Mardulier, Eddy Becquart, Tarek Rammo (dans, acrobatiek)

   Meer info

  • za 14 oktober – Nieuwe Kerk, Den Haag: pianisten haags conservatorium spelen kate moore

   za 14 oktober – Nieuwe Kerk, Den Haag: pianisten haags conservatorium spelen kate moore

   Pianisten van het Koninklijk Conservatorium spelen ‘Sensitive Spot’ van Kate Moore, die dit jaar de Johan Wagenaar Prijs kreeg toegekend. De Nederlands/Australische componiste laat de pianist een dialoog aangaan met eerder opgenomen pianoklanken en live-electronics. In dit concert beluister je ook de hommage van Cello8tet Amsterdam aan Philip Glas, die dit jaar zijn 80ste verjaardag vierde.

   Wanneer: za 14 oktober, 14:00 uur

   Waar: Nieuwe Kerk in Den Haag (Dag in de Branding)

   Uitvoerenden:
   Pianisten van het Koninklijk Conservatorium, Cello8tet en Michael Riesman (piano)

   Meer info

  • za 14 oktober – Koninklijk Conservatorium, Den Haag: ralph van raat helpt pianoconcert ton de leeuw na 70 jaar aan première

   za 14 oktober – Koninklijk Conservatorium, Den Haag: ralph van raat helpt pianoconcert ton de leeuw na 70 jaar aan première

   In 1948 legde Ton de Leeuw zijn pianoconcert opzij om voor verdere studie naar Parijs te vertrekken. Hij pakte het werk nooit meer op. De partituur werd onlangs herontdekt en aan pianist Ralph van Raat voorgelegd. Die was er zo enthousiast over, dat hij besloot dit concert maar liefst 70 jaar later in première te brengen.

   Wanneer: za 14 oktober, 20:30 uur

   Waar: Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Dag in de Branding)

   Uitvoerenden:
   Ralph van Raat en Residentie Orkest

   Meer info

  • za 14 oktober – Korzo, Den Haag: ROi nachshon introduceert de percano, een nieuw instrument

   za 14 oktober – Korzo, Den Haag: ROi nachshon introduceert de percano, een nieuw instrument

   Componist Roi Nachshon (1974) bouwde een nieuw instrument: de ‘Percano’ (percussie en piano in één). Hij wilde de piano totaal nieuwe geluiden voort laten brengen en ontwierp een opzetstuk, dat de slagwerker in staat stelt om de snaren en de klankkast van de piano op een totaal nieuwe manier te bespelen. Je beluistert het gloednieuwe ensemble in combinatie met viool, elektrische gitaar, een gewone piano en saxofoon.

   Wanneer: za 14 oktober, 13:00 uur

   Waar: Korzo in Den Haag (Dag in de Branding)

   Uitvoerenden:
   Kluster5

   Meer info

  • za 14 oktober – Koninklijk Conservatorium, Den Haag: roi nachshon brengt ode aan mutter courage van bertold brecht

   za 14 oktober – Koninklijk Conservatorium, Den Haag: roi nachshon brengt ode aan mutter courage van bertold brecht

   Met Wagen Volgeladen brengen componist Roi Nachshon en theatermaker Shiri Limor een ode aan Mutter Courage, het beroemde toneelstuk waarmee Bertold Brecht in 1939 protest aantekende tegen het naziregime. Nachshon en Limor stellen dat ons streven naar materiële welvaart de achtergrond vormt van veel bloedige conflicten. In Wagen Volgeladen lopen de leden van ensemble Kluster 5, Roi Nachshon en Martine Dukker achter een pianowagen, terwijl ze aantrekkelijk verpakte goederen en ideeën verkopen. Zo schetsen ze het beeld van een samenleving die zich liever in een ideologische crisis stort dan financieel verlies lijdt.

   Wanneer: za 14 oktober, 20:00 uur

   Waar: Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Dag in de Branding)

   Uitvoerenden:
   Kluster5

   Meer info

  • za 14 oktober – Pulchri, Den Haag: ENSEMBLE KLANG EN MAYKE NAS kruipen in  CONCERTVLEUGEL

   za 14 oktober – Pulchri, Den Haag: ENSEMBLE KLANG EN MAYKE NAS kruipen in  CONCERTVLEUGEL

   Ensemble Klang werpt een eigenwijs licht op de piano. Op het programma staan werken van drie internationaal gewaardeerde componisten van dit moment. In het weelderige en weidse ‘concerto’ van John Luther Adams is de piano het vertrekpunt voor geluiden die zich verspreiden door de concertzaal. Bij het werk van Mayke Nas staan alle zes de uitvoerenden rondom de vleugel en ontlokken onwereldse klanken aan het binnenste daarvan. Meer omcirkelingen vinden we in Hyper van Michael Gordon. In dit koortsachtige werk gaat Ensemble Klang op een reis zonder einde, steeds sneller en alsmaar hoger op Eschers Penrose-trap.

   Mayke Nas over Douze Mains: ‘Twee dingen in het leven waar ik veel van houd, zijn het simpele doe-het-zelfplezier van quatre-mains spelen (vooral met mijn opa) en de prettige verrassing die ik iedere keer weer krijg bij het beluisteren van de meest creatieve, eigenzinnige en aanstekelijke muziek van de twintigste eeuw: The White Album van The Beatles. Dit is mijn ode aan allebei. Zes muzikanten staan rondom de piano als chirurgen rond de operatietafel. De klep is losgehaald. Met simpele huis-tuin-en-keukenvoorwerpen opereren de muzikanten de binnenkant van het instrument. De patiënt reageert op de behandeling met kreunen, steunen en gegiechel.’

   Wanneer: za 14 oktober, 16:00 uur

   Waar: Pulchri in Den Haag (Dag in de Branding)

   Uitvoerenden:
   Ensemble Klang

   Meer info

  • za 14 oktober – Radiostudio, Hilversum (besloten concert, live op Radio 4): BRAM KORTEKAAS VERKLANKT voetnoten ARNON GRUNBERG

   za 14 oktober – Radiostudio, Hilversum (besloten concert, live op Radio 4): BRAM KORTEKAAS VERKLANKT voetnoten ARNON GRUNBERG

   Soms begint goede muziek gewoon bij een goede tekst. Bram Kortekaas (1989) putte inspiratie uit Arnon Grunbergs ‘Voetnoten’ (dagelijks in ‘de Volkskrant’). Fijngeslepen miniatuurtjes zijn het, waarin de schrijver algemeen-menselijke thema’s en maatschappelijke kwesties als vrijheid en individualiteit haarfijn ontleedt. Kortekaas, naast componist ook politicoloog, hoorde muziek in Grunbergs columns en schreef  koor en orkest ‘Voetnoten bij de menselijke komedie’.

   VANWEGE EEN HERDENKINGSBIJEENKOMST VOOR BURGEMEESTER EBERHARD VAN DER LAAN KAN DIT CONCERT VAN DE ZATERDAGMATINEE GEEN DOORGANG VINDEN IN HET CONCERTGEBOUW.

   Wanneer: za 14 oktober, 14:15 uur

   Waar: Radiostudio in Hilversum (besloten), het concert wordt live uitgezonden op Radio 4.

   Uitvoerenden:
   Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Karel Mark Chichon (dirigent), Klaas Stok (koordirigent), Dezsö Ránki (piano)

   Meer info

  • za 14 oktober – Concertgebouw, Amsterdam: Polo de haas combineert canto ostinato met eigen werk

   za 14 oktober – Concertgebouw, Amsterdam: Polo de haas combineert canto ostinato met eigen werk

   Pianist Polo de Haas combineert ‘Canto ostinato’ met het zelfgeschreven ‘Improvisations and Harmonie’, net als  het stuk van Ten Holt minimal music.

   Wanneer: za 14 oktober, 14:15 uur

   Waar: Concertgebouw in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Polo de Haas (piano)

   Meer info

  • za 14 oktober – TivoliVredenburg, Utrecht: ORKEST VAN HET NOORDEN SPEELT ANTHONY FIUMARA’s ORKESTVERSIE VAN ‘CANTO OSTINATO’

   za 14 oktober – TivoliVredenburg, Utrecht: ORKEST VAN HET NOORDEN SPEELT ANTHONY FIUMARA’s ORKESTVERSIE VAN ‘CANTO OSTINATO’

   Anthony Fiumara maakte vorig jaar voor het Residentie Orkest de eerste orkestratie van Simeon ten Holts ‘Canto Ostinato’. Ten Holt schreef zijn stuk voor vier vleugels. Het ligt voor de hand in een orkestversie veel slagwerk te gebruiken. Maar Fiumara wilde niet de weg van de minste weerstand inslaan. Hij daagde zichzelf uit de strijkers en blazers een prominente rol te geven. Vorig jaar ging zijn nieuwe versie in première tijdens Festival Dag in de Branding. De reacties waren positief. Daarom zetten nu ook de musici van het Noord Nederlands Orkest dit arrangement op hun lessenaars.

   Wanneer: za 14 oktober, 21:00 uur

   Waar: TivoliVredenburg in Utrecht

   Uitvoerenden:

   Noord Nederlands Orkest o.l.v. David Porcelijn

   Meer info

  • za 14 oktober – Verkadefabriek, Den Bosch: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’ een THEATERVOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   za 14 oktober – Verkadefabriek, Den Bosch: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’ een THEATERVOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   Vijf mannen en een walvis op een verlaten plek ergens in het Hoge Noorden. De ijzige wind raast over de oneindige vlakte en maakt de sfeer nog beklemmender dan deze al was. Dat zijn de ingrediënten voor ‘Go north’. Het is een productie van Panama Pictures, het gezelschap waar dans en circus moeiteloos in elkaar overlopen. Het componistenduo Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk schreef de muziek. Ze combineren slagwerk met elektronische soundscapes.

   “Mijn voorstellingen vertellen nooit een verhaal van a tot z. Ik wil ruimte creëren voor de toeschouwer om zelf met de verhaalelementen aan de haal te gaan. De dansers en acrobaten zetten de sfeer neer, het publiek bepaalt vervolgens welke betekenis zij daaraan geven.” – Pia Meuthen, choreograaf

   Wanneer: za 14 oktober, 20:30 uur

   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch

   Uitvoerenden:
   David Paycha (slagwerk), Francesco Barba, Fabian Krestel, Ruben Mardulier, Eddy Becquart, Tarek Rammo (dans, acrobatiek)

   Meer info

  • za 14 oktober – De Harmonie, LEEUWARDEN: NADEZHDA FILIPOVA SPEELT ECHO CHAMBERS VAN FELIPE WALLER

   za 14 oktober – De Harmonie, LEEUWARDEN: NADEZHDA FILIPOVA SPEELT ECHO CHAMBERS VAN FELIPE WALLER

   De pianiste Nadezda Filippova is een van de talenten die in het kader van de Dutch Talent Award door Nederland tourt. Zij speelt naast klassiekers van Mozart, Debussy en Schumann ‘Echo Chambers’ van Felipe Waller en ‘11 Humoresques’ van Jörg Widmann.

   Wanneer: za 14 oktober,  uur
   Waar: De Harmonie in Leeuwarden

   Uitvoerenden:
   Nadezda Filipova (piano)

   Meer info

  • zo 15 oktober – Galerie de Rivier, Rotterdam: kloosterervaringen van piet-jan van rossum voor sho

   zo 15 oktober – Galerie de Rivier, Rotterdam: kloosterervaringen van piet-jan van rossum voor sho

   A Chevetogne is geschreven voor de sho, een Japans mondorgel met 17 bamboe pijpen. Het instrument kan zowel akkoorden als enkele noten spelen.

   Piet-Jan van Rossum verbleef in april 2017 in het klooster van Chevetogne in België. “Ik had herinneringen af te schudden en zocht contact met God. Beiden waren te hoog gegrepen: de herinneringen bleven me achtervolgen en God schemerde in de koepel van de basiliek. Ik was te ongeduldig, er was veel meer tijd nodig om te vergeten en antwoorden te vinden. A Chevetogne gaat over deze periode van wachten en nevels.”

   Wanneer: zo 15 oktober, 15:30 uur
   Waar: Galerie de Rivier in Rotterdam

   Uitvoerenden:
   Naomi Sato (sho)

   Meer info

  • zo 15 oktober – Bimhuis, Amsterdam: Tatiana Koleva speelt ‘songs for marimba’

   zo 15 oktober – Bimhuis, Amsterdam: Tatiana Koleva speelt ‘songs for marimba’

   De componisten Jacob TV, Peter Klatzow, David Dramm, Florian Magnus Maier en Albert van Veenendaal schreven nieuwe composities voor marimba-speelster Tatiana Koleva. Koleva zelf schreef het stuk Way Home, opgedragen aan haar geboorteland Bulgarije.

   Wanneer: zo 15 oktober, 16:00 uur
   Waar: Bimhuis in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Tatiana Koleva (marimba), Han Buhrs (stem), Rutger van Otterloo (saxofoon), Albert van Veenendaal (piano), Youth Percussion Pool, Kika (flamencodans)

   Meer info

  • di 17 oktober – Korzo, Den Haag: KALPANA RAGHURAMAN LAAT MUZIEK TEN HOLT VERSMELTEN MET INDIASE DANS

   di 17 oktober – Korzo, Den Haag: KALPANA RAGHURAMAN LAAT MUZIEK TEN HOLT VERSMELTEN MET INDIASE DANS

   De choreografe Kalpana Raghuraman maakte van Simeon ten Holts ‘Lemniscaat’ en ‘Canto Ostinato’ de balletvoorstelling SIMEON. De voor strijkkwartet bewerkte muziek van Ten Holt en de moderne Indiase dans in Raghuramans choreografie gaan goed samen, zo bleek tijdens de première in Festival Classique. In de voorstelling belicht Raghuraman ‘het individu’ versus ‘de groep’ en ‘de druk van het dagelijks leven’.

   “Hoe langer je luistert naar de muziek van Simeon ten Holt, hoe meer je hoort. Deze lijn trek ik door naar het alledaagse leven. Hoe bewuster je naar je eigen leven kijkt, hoe meer je ziet en hoe gemakkelijker je kunt bewegen naar een verandering.” (Kalpana Raghuraman)

   Wanneer: di 17 oktober, 20:00 uur

   Waar: Korzo in Den Haag

   Uitvoerenden:
   Matangi Kwartet, Kalpanarts

   Meer info

  • di 17 oktober – Theaters Tilburg, Tilburg: multimediale kindervoorstelling met muziek van bach en piet-jan van rossum

   di 17 oktober – Theaters Tilburg, Tilburg: multimediale kindervoorstelling met muziek van bach en piet-jan van rossum

   In 3ACH gidsen twee violisten het publiek door de gevisualiseerde wereld van Bach: samen weven ze zijn melodieën langs onnavolgbare harmonieën. Componist Piet-Jan van Rossum transformeert Bach’s muziek voor twee barokviolen en tape, en voegt op subtiele wijze een digitale klankwereld toe die de live gespeelde muziek verbindt met het videodecor waarin de musici zich bevinden.

   Wanneer: di 17 oktober, 13:00 en 15:00 uur
   Waar: Theaters Tilburg in Tilburg (Kinderfestival Spruit)

   Uitvoerenden:
   Cynthia Freivogel & Ryuko Reid (viool)

   Meer info

  • wo 18 oktober – Korzo, Den Haag: KALPANA RAGHURAMAN LAAT MUZIEK TEN HOLT VERSMELTEN MET INDIASE DANS

   wo 18 oktober – Korzo, Den Haag: KALPANA RAGHURAMAN LAAT MUZIEK TEN HOLT VERSMELTEN MET INDIASE DANS

   De choreografe Kalpana Raghuraman maakte van Simeon ten Holts ‘Lemniscaat’ en ‘Canto Ostinato’ de balletvoorstelling SIMEON. De voor strijkkwartet bewerkte muziek van Ten Holt en de moderne Indiase dans in Raghuramans choreografie gaan goed samen, zo bleek tijdens de première in Festival Classique. In de voorstelling belicht Raghuraman ‘het individu’ versus ‘de groep’ en ‘de druk van het dagelijks leven’.

   “Hoe langer je luistert naar de muziek van Simeon ten Holt, hoe meer je hoort. Deze lijn trek ik door naar het alledaagse leven. Hoe bewuster je naar je eigen leven kijkt, hoe meer je ziet en hoe gemakkelijker je kunt bewegen naar een verandering.” (Kalpana Raghuraman)

   Wanneer: wo 18 oktober, 20:00 uur

   Waar: Korzo in Den Haag

   Uitvoerenden:
   Matangi Kwartet, Kalpanarts

   Meer info

  • do 19 oktober – De Kring, Roosendaal: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’ een THEATERVOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   do 19 oktober – De Kring, Roosendaal: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’ een THEATERVOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   Vijf mannen en een walvis op een verlaten plek ergens in het Hoge Noorden. De ijzige wind raast over de oneindige vlakte en maakt de sfeer nog beklemmender dan deze al was. Dat zijn de ingrediënten voor ‘Go north’. Het is een productie van Panama Pictures, het gezelschap waar dans en circus moeiteloos in elkaar overlopen. Het componistenduo Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk schreef de muziek. Ze combineren slagwerk met elektronische soundscapes.

   “Mijn voorstellingen vertellen nooit een verhaal van a tot z. Ik wil ruimte creëren voor de toeschouwer om zelf met de verhaalelementen aan de haal te gaan. De dansers en acrobaten zetten de sfeer neer, het publiek bepaalt vervolgens welke betekenis zij daaraan geven.” – Pia Meuthen, choreograaf

   Wanneer: do 19 oktober, 20:15 uur
   Waar: De Kring in Roosendaal

   Uitvoerenden:
   David Paycha (slagwerk), Francesco Barba, Fabian Krestel, Ruben Mardulier, Eddy Becquart, Tarek Rammo (dans, acrobatiek)

   Meer info

  • do 19 oktober – Muziekcentrum, Enschede: schoolconcert met muziek van toek numan

   do 19 oktober – Muziekcentrum, Enschede: schoolconcert met muziek van toek numan

   Toek Numan schreef de muziek voor het schoolconcert De spin die veel scheetjes laat. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van broer en zus Wesselink en gaat over vriendschap, lekker eten en jezelf zijn. Voor groep 1 t/m 4.

   Wanneer: do 19 oktober, 9:30 en 11:00 uur
   Waar: Muziekcentrum in Enschede

   Uitvoerenden:
   Orkest van het Oosten, Filemon Wesselink (verteller), Clarinde Wesselink (vormgeving)

   Meer info

  • do 19 oktober – Concertgebouw, Amsterdam: Nieuw werk van Rozalie Hirs op kosmische feestavond

   do 19 oktober – Concertgebouw, Amsterdam: Nieuw werk van Rozalie Hirs op kosmische feestavond

   Entrée, de jongerenvereniging van het Concertgebouw, organiseert een feest met het thema “Multiversum”. Parallel world (breathing) van Rozali Hirs wordt uitgevoerd op een kosmische avond met dichters, dj’s, een tenor en een jazz-kwintet.

   Wanneer: do 19 oktober, 22:30 uur
   Waar: Concertgebouw in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   solisten Concertgebouw Orkest

   Meer info

  • vr 20 oktober – Wilmink Theater, Enschede: BEIAARDIER VERANDERT IN KLOK TIJDENS MUZIEKTHEATERVOORSTELLING JORRIT TAMMINGA

   vr 20 oktober – Wilmink Theater, Enschede: BEIAARDIER VERANDERT IN KLOK TIJDENS MUZIEKTHEATERVOORSTELLING JORRIT TAMMINGA

   ‘Over de beiaardier die in een klok veranderde’ is tragikomisch muziektheater over een beiaardier die sterft en opnieuw wordt geboren als een klok. Het hoogtepunt van het stuk is zijn optreden in New York voor Lou Reed. Katinka Polderman vertelt en zingt. Zij brengt het verhaal tot leven met filmbeelden en performance van Paul en Menno de Nooijer en composities van Jorrit Tamminga. Erik Bosgraaf, Bart de Vrees en Izhar Elias geven de voorstelling een soundtrack met livemuziek en elektronische klanken.

   Wanneer: vr 20 oktober, 20:00 uur

   Waar: Wilmink Theater in Enschede

   Uitvoerenden:
   Katinka Polderman (tekst, vocalen), Jorrit Tamminga (muziek, electronica), Paul en Menno de Nooijer (film), Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar), Bart de Vrees (slagwerk) en Karina Kroft (regie)

   Meer info

  • vr 20 oktober – Catharijnekerk, Brielle: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   vr 20 oktober – Catharijnekerk, Brielle: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   In BACH2WAYS presenteren Johannette Zomer en Bart Schneemann de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo naast nieuw werk voor barokorkest van Mathilde Wantenaar, Mayke Nas en Reza Namavar. Met hun composities voor het Tulipa Consort zetten zij Bachs muziek in een verrassend nieuw licht. Mayke Nas schreef de titel ‘Wie Schön’ boven haar hommage aan Bach, wiens muziek vrijwel dagelijks op de lessenaar van haar vleugel staat.

   Wanneer: vr 20 oktober, 20:15 uur

   Waar: Catharijnekerk in Brielle

   Uitvoerenden:
   Tulipa Consort, Johannette Zomer en Bart Schneemann

   Meer info

  • vr 20 oktober – De Lawei, Drachten: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   vr 20 oktober – De Lawei, Drachten: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl, gaat in reprise. Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979), en combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. VA Wölfl verzorgt voor deze reprise de vormgeving en het kostuumontwerp. Componist Patricio Wang heeft zijn oorspronkelijke muziek op een nieuwe manier benaderd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Zuid-Amerikaanse klanken is met meer expressie getoonzet via een dialoog met elektronica in samenwerking met Huib Emmer.

   “Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis.” NRC *****

   Wanneer: vr 20 oktober
   Waar: De Lawei in Drachten

   Uitvoerenden:
   Huib Emmer (electronica)

   Meer info

  • vr 20 oktober – Cultureel Centrum Jan van Besouw, Goirle: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’ een THEATERVOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   vr 20 oktober – Cultureel Centrum Jan van Besouw, Goirle: STRIJBOS & VAN RIJSWIJK LEVEREN MUZIEK VOOR ‘Go NortH’ een THEATERVOORSTELLING VAN PANAMA PICTURES

   Vijf mannen en een walvis op een verlaten plek ergens in het Hoge Noorden. De ijzige wind raast over de oneindige vlakte en maakt de sfeer nog beklemmender dan deze al was. Dat zijn de ingrediënten voor ‘Go north’. Het is een productie van Panama Pictures, het gezelschap waar dans en circus moeiteloos in elkaar overlopen. Het componistenduo Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk schreef de muziek. Ze combineren slagwerk met elektronische soundscapes.

   “Mijn voorstellingen vertellen nooit een verhaal van a tot z. Ik wil ruimte creëren voor de toeschouwer om zelf met de verhaalelementen aan de haal te gaan. De dansers en acrobaten zetten de sfeer neer, het publiek bepaalt vervolgens welke betekenis zij daaraan geven.” – Pia Meuthen, choreograaf

   Wanneer: vr 20 oktober, 20:00 uur
   Waar: Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle

   Uitvoerenden:
   David Paycha (slagwerk), Francesco Barba, Fabian Krestel, Ruben Mardulier, Eddy Becquart, Tarek Rammo (dans, acrobatiek)

   Meer info

  • za 21 oktober – Concertgebouw, Amsterdam: nieuwe versie van der aa’s sunken garden voor het eerst in nederland

   za 21 oktober – Concertgebouw, Amsterdam: nieuwe versie van der aa’s sunken garden voor het eerst in nederland

   Bij de Londense première werd ‘Sunken Garden’ van Michel van der Aa de hemel in geprezen als de “eerste écht 21ste-eeuwse opera”. Maar Van der Aa raakte niet dronken door het succes en onderwierp zijn  3D-opera met libretto van David Mitchell aan een grondige revisie. Die nieuwe versie gaat tijdens de ZaterdagMatinee in première .

   Wanneer: za 21 oktober, 14:15 uur

   Waar: Concertgebouw in Amsterdam (NTR ZaterdagMatinee)

   Uitvoerenden:
   Amsterdam Sinfonietta

   Meer info

  • za 21 oktober – Geertekerk, Utrecht: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   za 21 oktober – Geertekerk, Utrecht: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   In BACH2WAYS presenteren Johannette Zomer en Bart Schneemann de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo naast nieuw werk voor barokorkest van Mathilde Wantenaar, Mayke Nas en Reza Namavar. Met hun composities voor het Tulipa Consort zetten zij Bachs muziek in een verrassend nieuw licht. Mayke Nas schreef de titel ‘Wie Schön’ boven haar hommage aan Bach, wiens muziek vrijwel dagelijks op de lessenaar van haar vleugel staat.

   Wanneer: za 21 oktober, 20:15 uur

   Waar: Geertekerk in Utrecht

   Uitvoerenden:
   Tulipa Consort, Johannette Zomer en Bart Schneemann

   Meer info

  • za 21 oktober – Muziekcentrum, Enschede: familieconcert met muziek van toek numan

   za 21 oktober – Muziekcentrum, Enschede: familieconcert met muziek van toek numan

   Toek Numan schreef de muziek voor het familieconcert De spin die veel scheetjes laat. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van broer en zus Wesselink en gaat over vriendschap, lekker eten en jezelf zijn. Voor families met kinderen vanaf 3 jaar.

   Drie kwartier voor aanvang van het concert, kunnen kinderen en hun (groot)ouders alvast op ontdekkingsreis door de instrumententuin. Bekijken, vasthouden, proberen en vragen stellen natuurlijk! “Waar is dat klepje voor?”

   Wanneer: za 21 oktober, 11:15 uur
   Waar: Muziekcentrum in Enschede

   Uitvoerenden:
   Orkest van het Oosten, Filemon Wesselink (verteller), Clarinde Wesselink (vormgeving)

   Meer info

  • zo 22 oktober – Waalse Kerk, Amsterdam: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   zo 22 oktober – Waalse Kerk, Amsterdam: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   In BACH2WAYS presenteren Johannette Zomer en Bart Schneemann de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo naast nieuw werk voor barokorkest van Mathilde Wantenaar, Mayke Nas en Reza Namavar. Met hun composities voor het Tulipa Consort zetten zij Bachs muziek in een verrassend nieuw licht. Mayke Nas schreef de titel ‘Wie Schön’ boven haar hommage aan Bach, wiens muziek vrijwel dagelijks op de lessenaar van haar vleugel staat.

   Wanneer: zo 22 oktober, 20:15 uur

   Waar: Waalse Kerk in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Tulipa Consort, Johannette Zomer en Bart Schneemann

   Meer info

  • zo 22 oktober – De Vereeniging, Nijmegen: slagwerk den haag goochelt met stokken in werk van jacob tv, hugo morales en Murk Jiskoot

   zo 22 oktober – De Vereeniging, Nijmegen: slagwerk den haag goochelt met stokken in werk van jacob tv, hugo morales en Murk Jiskoot

   Tijdens het kinderconcert Stok uit Hoed werkt Slagwerk Den Haag samen met illusionist Aljaz Son. Er wordt gegoocheld op meer dan 40 instrumenten en met 4 stokken tegelijk.
   Van Jacob TV wordt Goldrush voor percussie duo uitgevoerd.
   Player 1 bespeelt:
   vibes, 3 Tai gongs, crotales, glockenspiel, timpani, crash cymbal,
   3 ‘blocks’, bass drum, snare drum, rototoms
   En Player 2 bespeelt:
   marimba ( low F), Chinese gong,
   2 timpani, crash cymbal, snare drum, hi hat, 2 ‘blocks’, crotales, chimes, rototoms.

   Van Hugo Morales wordt het onlangs met de Willem Pijper prijs onderscheiden stuk Equid uitgevoerd. Volgens het juryrapport: “Het werk van Morales inspireert om op een andere manier te luisteren naar de geluiden van alledag.”

   Van Murk Jiskoot is het werk Jiskonected te beluisteren.

   Wanneer: zo 22 oktober, 14:00 uur
   Waar: De Vereeniging in Nijmegen

   Uitvoerenden:
   Slagwerk Den Haag

   Meer info

  • zo 22 oktober – Kröller-Müller Museum, Otterlo: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   zo 22 oktober – Kröller-Müller Museum, Otterlo: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl, gaat in reprise. Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979), en combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. VA Wölfl verzorgt voor deze reprise de vormgeving en het kostuumontwerp. Componist Patricio Wang heeft zijn oorspronkelijke muziek op een nieuwe manier benaderd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Zuid-Amerikaanse klanken is met meer expressie getoonzet via een dialoog met elektronica in samenwerking met Huib Emmer.

   “Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis.” NRC *****

   Wanneer: zo 22 oktober
   Waar: Kröller-Müller Museum in Otterlo

   Uitvoerenden:
   Huib Emmer (electronica)

   Meer info

  • zo 22 oktober – De spiegel, Zwolle: familieconcert met muziek van toek numan

   zo 22 oktober – De spiegel, Zwolle: familieconcert met muziek van toek numan

   Toek Numan schreef de muziek voor het familieconcert De spin die veel scheetjes laat. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van broer en zus Wesselink en gaat over vriendschap, lekker eten en jezelf zijn. Voor families met kinderen vanaf 3 jaar.

   Drie kwartier voor aanvang van het concert, kunnen kinderen en hun (groot)ouders alvast op ontdekkingsreis door de instrumententuin. Bekijken, vasthouden, proberen en vragen stellen natuurlijk! “Waar is dat klepje voor?”

   Wanneer: zo 22 oktober, 11:15 uur
   Waar: De spiegel in Zwolle

   Uitvoerenden:
   Orkest van het Oosten, Filemon Wesselink (verteller), Clarinde Wesselink (vormgeving)

   Meer info

  • zo 22 oktober – De Ruimte, Amsterdam: 8 componisten schrijven aanvulling op liedcyclus Harry Partch

   zo 22 oktober – De Ruimte, Amsterdam: 8 componisten schrijven aanvulling op liedcyclus Harry Partch

   Anne LaBerge, Miranda Driessen, Lisa Illean, Anna Mikhailova, Kate Moore, Chris Rainier, Chris Smalt en Samuel Vriezen schreven ieder een nieuw lied geschreven ter aanvulling van de legendarische cyclus Seventeen Lyrics by Li Po van de rebelse componist Harry Partch, die voor zijn opus een eigen toonsysteem uitdacht. Om dit toonsysteem te kunnen uitvoeren, bouwde hij ook een hele collectie nieuwe instrumenten. Zo ontstond een unieke klankwereld. Het Scordatura Ensemble voert de werken uit op replica’s van Partch’ instrumenten, met namen als kithara, flexatone en mazda marimba.

   Wanneer: zo 22 oktober, 15:00 uur
   Waar: De Ruimte in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Scordatura Ensemble

   Meer info

  • Ma 23 oktober – Koninklijk Conservatorium, Den Haag: 8 componisten schrijven aanvulling op liedcyclus Harry Partch

   Ma 23 oktober – Koninklijk Conservatorium, Den Haag: 8 componisten schrijven aanvulling op liedcyclus Harry Partch

   Anne LaBerge, Miranda Driessen, Lisa Illean, Anna Mikhailova, Kate Moore, Chris Rainier, Chris Smalt en Samuel Vriezen schreven ieder een nieuw lied geschreven ter aanvulling van de legendarische cyclus Seventeen Lyrics by Li Po van de rebelse componist Harry Partch, die voor zijn opus een eigen toonsysteem uitdacht. Om dit toonsysteem te kunnen uitvoeren, bouwde hij ook een hele collectie nieuwe instrumenten. Zo ontstond een unieke klankwereld. Het Scordatura Ensemble voert de werken uit op replica’s van Partch’ instrumenten, met namen als kithara, flexatone en mazda marimba.

   Wanneer: ma 23 oktober, 20:00 uur
   Waar: Kees van Baaren Zaal in het Koninklijk Conservatorium van Den Haag

   Uitvoerenden:
   Scordatura Ensemble

   Meer info

  • di 24 oktober – Theater aan het Spui, Den Haag: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   di 24 oktober – Theater aan het Spui, Den Haag: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl, gaat in reprise. Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979), en combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. VA Wölfl verzorgt voor deze reprise de vormgeving en het kostuumontwerp. Componist Patricio Wang heeft zijn oorspronkelijke muziek op een nieuwe manier benaderd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Zuid-Amerikaanse klanken is met meer expressie getoonzet via een dialoog met elektronica in samenwerking met Huib Emmer.

   “Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis.” NRC *****

   Wanneer: di 24 oktober
   Waar: Theater aan het Spui in Den Haag

   Uitvoerenden:
   Huib Emmer (electronica)

   Meer info

  • di 24 oktober – Museum het Cromhouthuis, Amsterdam: Premiere voor tafelpiano van aspasia nasopoulou

   di 24 oktober – Museum het Cromhouthuis, Amsterdam: Premiere voor tafelpiano van aspasia nasopoulou

   Componisten uit binnen- en buitenland schreven nieuw werk voor de tafelpiano. In het programma ‘New Frontiers: Square Pianos and the Future: New Contemporary Compositions for Square Piano’ het stuk Utopia, Rubini, Ochto van Aspasia Nasopoulou.

   De tafelpiano – in het Engels ‘square piano’ genoemd – is een tafelformaat pianoforte uit de periode van de late 18e en begin 19e eeuw. Dit instrument symboliseert bij uitstek de socialiserende rol van muziek in de huiskamer en de emancipatie van de burgerij.
   In vele grachtenhuizen zal een tafelpiano een prominente plaats hebben gekregen. Het instrument vormde het muzikale middelpunt van de huiselijke gezelligheid. Doordat deze instrumenten een andere klankkleur hebben dan een moderne piano, zijn het eveneens aantrekkelijke instrumenten voor hedendaagse componisten. Daarmee is het historische instrument niet alleen van belang voor de interpretatie van het verleden, maar staat het tevens in de huidige tijd (bron: Geelvinck Muziek Musea).

   Wanneer: di 24 oktober, 20:15 uur
   Waar: Museum het Cromhouthuis in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Michael Tsalka (tafelpiano)

   Meer info

  • wo 25 oktober – De Vereeniging, Nijmegen: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   wo 25 oktober – De Vereeniging, Nijmegen: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   In BACH2WAYS presenteren Johannette Zomer en Bart Schneemann de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo naast nieuw werk voor barokorkest van Mathilde Wantenaar, Mayke Nas en Reza Namavar. Met hun composities voor het Tulipa Consort zetten zij Bachs muziek in een verrassend nieuw licht. Mayke Nas schreef de titel ‘Wie Schön’ boven haar hommage aan Bach, wiens muziek vrijwel dagelijks op de lessenaar van haar vleugel staat.

   Wanneer: wo 25 oktober, 20:15 uur

   Waar: De Vereeniging in Nijmegen

   Uitvoerenden:
   Tulipa Consort, Johannette Zomer en Bart Schneemann

   Meer info

  • wo 25 oktober – Parkstad Limburg Theaters, Heerlen: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   wo 25 oktober – Parkstad Limburg Theaters, Heerlen: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl, gaat in reprise. Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979), en combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. VA Wölfl verzorgt voor deze reprise de vormgeving en het kostuumontwerp. Componist Patricio Wang heeft zijn oorspronkelijke muziek op een nieuwe manier benaderd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Zuid-Amerikaanse klanken is met meer expressie getoonzet via een dialoog met elektronica in samenwerking met Huib Emmer.

   “Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis.” NRC *****

   Wanneer: wo 25 oktober
   Waar: Parkstad Limburg Theaters in Heerlen

   Uitvoerenden:
   Huib Emmer (electronica)

   Meer info

  • wo 25 oktober – Concordia, Enschede: slagwerk den haag goochelt met stokken in werk van jacob tv, hugo morales en murk jiskoot

   wo 25 oktober – Concordia, Enschede: slagwerk den haag goochelt met stokken in werk van jacob tv, hugo morales en murk jiskoot

   Tijdens het kinderconcert Stok uit Hoed werkt Slagwerk Den Haag samen met illusionist Aljaz Son. Er wordt gegoocheld op meer dan 40 instrumenten en met 4 stokken tegelijk.
   Van Jacob TV wordt Goldrush voor percussie duo uitgevoerd.
   Player 1 bespeelt:
   vibes, 3 Tai gongs, crotales, glockenspiel, timpani, crash cymbal,
   3 ‘blocks’, bass drum, snare drum, rototoms
   En player 2 bespeelt:
   marimba (low F), Chinese gong,
   2 timpani, crash cymbal, snare drum, hi hat, 2 ‘blocks’, crotales, chimes, rototoms.

   Van Hugo Morales wordt het onlangs met de Willem Pijper prijs onderscheiden werk Equid uitgevoerd. Volgens het juryrapport: “Het werk van Morales inspireert om op een andere manier te luisteren naar de geluiden van alledag.”

   Van Murk Jiskoot is het werk Jiskonected te beluisteren.

   Wanneer: wo 25 oktober, 14:30 uur
   Waar: Concordia in Enschede

   Uitvoerenden:
   Slagwerk Den Haag

   Meer info

  • do 26 oktober – SSB De Harmonie, Leeuwarden: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   do 26 oktober – SSB De Harmonie, Leeuwarden: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl, gaat in reprise. Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979), en combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. VA Wölfl verzorgt voor deze reprise de vormgeving en het kostuumontwerp. Componist Patricio Wang heeft zijn oorspronkelijke muziek op een nieuwe manier benaderd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Zuid-Amerikaanse klanken is met meer expressie getoonzet via een dialoog met elektronica in samenwerking met Huib Emmer.

   “Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis.” NRC *****

   Wanneer: do 26 oktober
   Waar: SSB De Harmonie in Leeuwarden

   Uitvoerenden:
   Huib Emmer (electronica)

   Meer info

  • vr 27 oktober – Zeeuwse Concertzaal, Middelburg: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN B

   vr 27 oktober – Zeeuwse Concertzaal, Middelburg: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN B

   In BACH2WAYS presenteren Johannette Zomer en Bart Schneemann de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo naast nieuw werk voor barokorkest van Mathilde Wantenaar, Mayke Nas en Reza Namavar. Met hun composities voor het Tulipa Consort zetten zij Bachs muziek in een verrassend nieuw licht. Mayke Nas schreef de titel ‘Wie Schön’ boven haar hommage aan Bach, wiens muziek vrijwel dagelijks op de lessenaar van haar vleugel staat.

   Wanneer: vr 27 oktober, 20:00 uur

   Waar: Zeeuwse Concertzaal in Middelburg

   Uitvoerenden:
   Tulipa Consort, Johannette Zomer en Bart Schneemann

   Meer info

  • vr 27 oktober – Studio Loos, Den Haag: MODELO62 SPEELT ENSEMBLESTUKKEN VAN PETE HARDEN EN GILIUS VAN BERGEIJK IN CONCERT ZONDER OPSMUK

   vr 27 oktober – Studio Loos, Den Haag: MODELO62 SPEELT ENSEMBLESTUKKEN VAN PETE HARDEN EN GILIUS VAN BERGEIJK IN CONCERT ZONDER OPSMUK

   Ensemble Modelo62 presenteert ‘Intercity Sessions’, een concertserie in drie steden: Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Waar andere ensembles met extra aankleding  van hun concerten een evenement maken, kiezen de musici van Modelo62 voor een presentatie zonder opsmuk –  “devoid of extra-musical ornaments” – zodat de bezoeker zo direct mogelijk in contact kan komen de muziek. In het programma ‘Perron 62’ spelen de musici werk van Gilius van Bergeijk en Pete Harden naast composities van James Tenney en Larry Polansky. In het stuk van Tenney kunnen bezoekers meespelen. Wie wil, kan zijn instrument meenemen.

   Wanneer: vr 27 oktober, 20:15 uur

   Waar: Studio Loos in Den Haag

   Uitvoerenden:
   Modelo62

   Meer info

  • za 28 oktober – Lambertuskerk, Buren: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   za 28 oktober – Lambertuskerk, Buren: Mayke Nas, Reza Namavar EN Mathilde Wantenaar BRENGEN HOMMAGE AAN BACH

   In BACH2WAYS presenteren Johannette Zomer en Bart Schneemann de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo naast nieuw werk voor barokorkest van Mathilde Wantenaar, Mayke Nas en Reza Namavar. Met hun composities voor het Tulipa Consort zetten zij Bachs muziek in een verrassend nieuw licht. Mayke Nas schreef de titel ‘Wie Schön’ boven haar hommage aan Bach, wiens muziek vrijwel dagelijks op de lessenaar van haar vleugel staat.

   Wanneer: za 28 oktober, 20:15 uur

   Waar: Lambertuskerk in Buren

   Uitvoerenden:
   Tulipa Consort, Johannette Zomer en Bart Schneemann

   Meer info

  • za 28 oktober – Pro Rege, Rotterdam: MODELO62 SPEELT ENSEMBLESTUKKEN VAN PETE HARDEN EN GILIUS VAN BERGEIJK IN CONCERT ZONDER OPSMUK

   za 28 oktober – Pro Rege, Rotterdam: MODELO62 SPEELT ENSEMBLESTUKKEN VAN PETE HARDEN EN GILIUS VAN BERGEIJK IN CONCERT ZONDER OPSMUK

   Ensemble Modelo62 presenteert ‘Intercity Sessions’, een concertserie in drie steden: Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Waar andere ensembles met extra aankleding  van hun concerten een evenement maken, kiezen de musici van Modelo62 voor een presentatie zonder opsmuk –  “devoid of extra-musical ornaments” – zodat de bezoeker zo direct mogelijk in contact kan komen de muziek. In het programma ‘Perron 62’ spelen de musici werk van Gilius van Bergeijk en Pete Harden naast composities van James Tenney en Larry Polansky. In het stuk van Tenney kunnen bezoekers meespelen. Wie wil, kan zijn instrument meenemen.

   Wanneer: za 28 oktober, 15:00 uur

   Waar: Pro Rege in Rotterdam

   Uitvoerenden:
   Modelo62

   Meer info

    

  • za 28 oktober – Kasteel Loenersloot, Loenersloot: muziek voor tafelpiano van aspasia nasopoulou

   za 28 oktober – Kasteel Loenersloot, Loenersloot: muziek voor tafelpiano van aspasia nasopoulou

   In een programma met werken van Bach, Mozart en Chopin ook het stuk Utopia, Rubini, Ochto van Aspasia Nasopoulou.

   De tafelpiano – in het Engels ‘square piano’ genoemd – is een tafelformaat pianoforte uit de periode van de late 18e en begin 19e eeuw. Dit instrument symboliseert bij uitstek de socialiserende rol van muziek in de huiskamer en de emancipatie van de burgerij.
   In vele grachtenhuizen zal een tafelpiano een prominente plaats hebben gekregen. Het instrument vormde het muzikale middelpunt van de huiselijke gezelligheid.

   Doordat tafelpiano’s een andere klankkleur hebben dan een moderne piano, zijn het eveneens aantrekkelijke instrumenten voor hedendaagse componisten. Daarmee is het historische instrument niet alleen van belang voor de interpretatie van het verleden, maar staat het tevens in de huidige tijd. (bron: Geelvinck Muziek Musea)

   Wanneer: za 28 oktober, 20:00 uur
   Waar: Kasteel Loenersloot in Loenersloot

   Uitvoerenden:
   Michael Tsalka (tafelpiano)

   Meer info

  • zo 29 oktober – Orgelpark, Amsterdam: AART BERGWERFF SPEELT TANGO’S MET ORGEL VAN KLAAS DE VRIES EN JAN RAAS

   zo 29 oktober – Orgelpark, Amsterdam: AART BERGWERFF SPEELT TANGO’S MET ORGEL VAN KLAAS DE VRIES EN JAN RAAS

   Het Orgelpark produceert cd’s onder het eigen label Orgelparkrecords. Aart Bergwerff maakte een cd met originele en gearrangeerde tango’s voor orgel, van onder anderen Klaas de Vries en Jan Raas. Het programma is ook live te beluisteren. Het  tangoduo Carlos y Mirella danst op de orgel-tango’s.

   Wanneer: zo 29 oktober, 14:15 uur

   Waar: Orgelpark in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Aart Bergwerff (orgel), Gerrie de Vries (sopraan), Carlos y Mirella (tangoduo)

   Meer info

  • zo 29 oktober – Splendor, Amsterdam: MODELO62 SPEELT ENSEMBLESTUKKEN VAN PETE HARDEN EN GILIUS VAN BERGEIJK IN CONCERT ZONDER OPSMUK

   zo 29 oktober – Splendor, Amsterdam: MODELO62 SPEELT ENSEMBLESTUKKEN VAN PETE HARDEN EN GILIUS VAN BERGEIJK IN CONCERT ZONDER OPSMUK

   Ensemble Modelo62 presenteert ‘Intercity Sessions’, een concertserie in drie steden: Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De musici kiezen voor een presentatie zonder opsmuk –  “devoid of extra-musical ornaments” – zodat het publiek zo direct mogelijk met de muziek in contact kan komen. In ‘Perron 62’ spelen de musici werk van Gilius van Bergeijk en Pete Harden naast composities van James Tenney en Larry Polansky. In het stuk van Tenney kunnen de bezoekers meespelen. Wie wil, kan zijn instrument meenemen.

   Wanneer: zo 29 oktober, 15:00 uur
   Waar: Splendor in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Modelo62

   Meer info

  • di 31 oktober – Nieuwe Kerk, Zierikzee: BEIAARDIER VERANDERT IN KLOK TIJDENS MUZIEKTHEATERVOORSTELLING met muziek JORRIT TAMMINGA

   di 31 oktober – Nieuwe Kerk, Zierikzee: BEIAARDIER VERANDERT IN KLOK TIJDENS MUZIEKTHEATERVOORSTELLING met muziek JORRIT TAMMINGA

   Over de beiaardier die in een klok veranderde’ is tragikomisch muziektheater over een beiaardier die sterft en opnieuw wordt geboren als een klok. Het hoogtepunt van het stuk is zijn optreden in New York voor Lou Reed. Katinka Polderman vertelt en zingt. Zij brengt het verhaal tot leven met filmbeelden en performance van Paul en Menno de Nooijer en composities van Jorrit Tamminga. Erik Bosgraaf, Bart de Vrees en Izhar Elias geven de voorstelling een soundtrack met livemuziek en elektronische klanken.

   Wanneer: di 31 oktober, NTB  uur

   Waar: Nieuwe Kerk in Zierikzee

   Uitvoerenden:
   Katinka Polderman (tekst, vocalen), Jorrit Tamminga (muziek, electronica), Paul en Menno de Nooijer (film), Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar), Bart de Vrees (slagwerk) en Karina Kroft (regie)

   Meer info

  • di 31 oktober – De Toneelschuur, Haarlem: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   di 31 oktober – De Toneelschuur, Haarlem: DANSKLASSIEKER THRON MET MUZIEK VAN PATRICIO WANG EN HUIB EMMER IN REPRISE

   Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl, gaat in reprise. Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979), en combineert dat met een meer individuele benadering van de dansers. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. VA Wölfl verzorgt voor deze reprise de vormgeving en het kostuumontwerp. Componist Patricio Wang heeft zijn oorspronkelijke muziek op een nieuwe manier benaderd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Zuid-Amerikaanse klanken is met meer expressie getoonzet via een dialoog met elektronica in samenwerking met Huib Emmer.

   “Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis.” NRC *****

   Wanneer: di 31 oktober
   Waar: De Toneelschuur in Haarlem

   Uitvoerenden:
   Huib Emmer (electronica)

   Meer info