Agenda

  • vr 2 november – Theater aan de Parade, Den Bosch: NOVEMBER MUSIC OPENT MET NIEUW REQUIEM VAN KATE MOORE

   vr 2 november – Theater aan de Parade, Den Bosch: NOVEMBER MUSIC OPENT MET NIEUW REQUIEM VAN KATE MOORE

   In de Sint-Jan en andere kerken waakt het alziend oog. Grote kans dat ze met Allerzielen 2018 collectief ontroerd knipperen want dan gaat het nieuwe requiem van de Nederlands/Australische componist Kate Moore in première. En zij heeft een zwak voor ‘sacred places’ en ‘eyes’. Het jaarlijkse Bosch Requiem in het kader van Allerzielen belooft dit jaar spectaculair uit te pakken.

   Kate Moore schrijft in opdracht van festival November Music haar requiem Lux Aeterna: VIVID. Dit werk vol spirituele verbeeldingskracht componeerde ze voor de ensembles Cappella Pratensis, a cappella vrouwengroep Wishful Singing, TEMKO en Kate Moore’s eigen Herz Ensemble waarin coryfeeën spelen als violist Joseph Puglia en pianiste Vivian Choi. Tijdens het componeren knipoogde Kate Moore naar de drie heiligen Sinte-Clara, Sint-Jan en Sinte-Lucia, patrones van de blinden. Deze drie heiligen begeleiden ons tijdens de tocht van de duisternis naar het eeuwige licht en verrijzenis, aldus de componiste. De drie leden zijn getiteld Lucidity: Eyes of Hands, Providence: Revelation of the Creatures en Clarity: In Praise of Poverty.

   Stadschroniqueur en geboren en getogen Bosschenaar Eric Alink schrijft voor deze avond een tekst met het thema ‘Eerst geloven, dan zien’.

   Kate Moore is dit jaar festivalcomponist tijdens November Music 2018. Ze won vorig jaar de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs voor haar compositie The Dam en is momenteel een van de succesvolste componistes in Nederland. Ze blinkt uit in glasheldere, opzwepende werken waarin ze zich laat inspireren door het postminimalisme en de muziek van Steve Reich en Arvo Pärt. Ze is dit seizoen ook ‘Zielsverwant’ in het Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam.

   Wanneer: vr 2 november, 19:00 uur
   Waar: Theater aan de Parade in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Wishful Singing, Cappella Pratensis, Herz Ensemble & TEMKO

   Meer info

  • za 3 november – Muzerije, Den Bosch: VIOLISTE MONICA GERMINO FLUISTERT MUZIEK VAN ANDRIESSEN 

   za 3 november – Muzerije, Den Bosch: VIOLISTE MONICA GERMINO FLUISTERT MUZIEK VAN ANDRIESSEN 

   Zacht spelen op een viool opent nieuwe dimensies voor de befaamde Amerikaans/Nederlandse violiste Monica Germino. Door een onaangename gehooraandoening kan Germino geen luide of versterkte muziek meer spelen. Een drastische beslissing in het leven van een geliefde violiste. Van deze nood maakt Germino een deugd door nu samen te werken met wereldberoemde componisten Michael Gordon, David Lang, Julia Wolfe en Louis Andriessen. Zij schrijven speciaal nieuw werk voor Germino waarin de viooldecibellen aanzienlijk zijn teruggeschroefd. Of zoals Michael Gordon het bemoedigend verwoordde aan Germino: ‘Ik ga voor jou een stuk schrijven dat zo zacht is dat het mij niet kan schelen of iemand het kan horen.’

   Door Gordons’ initiatief sprongen zijn New Yorkse collega-componisten Julia Wolfe en David Lang ook meteen aan boord. Louis Andriessen, groot boegbeeld van deze post-minimalistische New Yorkse componistengeneratie, bleef niet achter en schreef ook een nieuwe compositie. Onder de noemer MUTED wordt werk geschreven voor de zogenaamde nieuw gebouwde whisper-violin en andere violen zoals de stillere frame-viool. Tijdens dit unieke recital zal Germino ook haar stem inzetten om de hemelse fluisterklanken van de viool te begeleiden. Het concert wordt in een intieme setting gespeeld voor een publiek van maximaal 50 mensen.

   De Britse krant The Sunday Times omschreef de Nederlands / Amerikaanse violiste Monica Germino als een ‘indrukwekkende verschijning’ met een ‘adembenemende virtuositeit’. Germino werkte samen met vermaarde componisten als Louis Andriessen, John Cage, Heiner Goebbels, Michael Gordon, György Ligeti en Julia Wolfe.

   Wanneer: za 3 november, 12:30 uur
   Waar: Muzerije in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Monica Germino (viool)

   Meer info

  • zo 4 november – Verkadefabriek, Den Bosch: KRISZTINA DE CHATEL MAAKT CHOREOGRAFIE OP MUZIEK LOUIS ANDRIESSEN 

   zo 4 november – Verkadefabriek, Den Bosch: KRISZTINA DE CHATEL MAAKT CHOREOGRAFIE OP MUZIEK LOUIS ANDRIESSEN 

   Nederlands meest gevierde componist Louis Andriessen wordt tachtig jaar in 2019. Vlak voor zijn verjaardag viert Amsterdam Sinfonietta Andriessens’ rijke nalatenschap door een van zijn mooiste werken in een nieuw licht te plaatsen. Dances voor sopraan en ensemble uit 1991 wordt voor deze gelegenheid voorzien van een gloednieuwe choreografie. Niemand minder dan Krisztina de Châtel -die baanbrekend werk heeft verricht voor de minimal dance – werkt een nieuwe solodans uit voor Tim Persent, bekend van dansgezelschap LeineRoebana. Het wonderschone Dances wordt net als bij de première uitgevoerd door Andriessen-specialist, sopraan Claron McFadden.

   Dat Andriessens’ enerverende muziek ook zijn sporen heeft nagelaten in het buitenland is goed te horen in de helder gestructureerde, postminimalistische muziek van Amerikaan David Lang. Als medeoprichter van het grensoverschrijdende gezelschap Bang on a Can, verweeft Lang invloeden uit de oude muziek, pop en minimal in zijn composities. Lang schrijft in opdracht van de Cello Biënnale nieuw werk voor sopraan, cello en ensemble, waarbij er hoofdrollen zijn weggelegd voor Nederlands grootste cellotalent, Harriet Krijgh en sopraan Claron McFadden. Daarnaast klinkt er nieuw werk van festivalcomponiste en Andriessen-leerlinge Kate Moore die een intiem werk voor vier cellisten heeft geschreven.

   Amsterdam Sinfonietta behoeft weinig introductie. Het is al jaren een van de beste strijkensembles ter wereld. Ze waren al diverse malen te gast bij November Music en vallen altijd op door hun hoge uitvoeringskwaliteit en enorme speelplezier.

   David Lang – nieuw werk voor cello, sopraan en ensemble
   Kate Moore – nieuw werk voor vier cello’s
   Louis Andriessen – Dances

   Wanneer: zo 4 november, 20:30 uur
   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Amsterdam Sinfonietta
   Daniel Bard – leiding en viool
   Harriet Krijgh – cello
   Claron McFadden – sopraan
   Tim Persent – dans
   Krisztina de Châtel – choreografie

   Meer info

  • wo 7 november – Verkadefabriek, Den Bosch: DUITSE KEIZER OP DE VLUCHT IN OPERA VAN J.P. DE GRAAFF

   wo 7 november – Verkadefabriek, Den Bosch: DUITSE KEIZER OP DE VLUCHT IN OPERA VAN J.P. DE GRAAFF

   Jan-Peter de Graaff is pas 26, maar al toe aan zijn tweede opera: ‘De Grens’. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog vlucht de Duitse Keizer Wilhelm II naar Nederland voor politiek asiel. Op het grensstation in Eijsden raakt hij in gesprek met de stationschef. De Graaff laat de rollen vertolken door twee vrouwen: mezzosopraan Eva Kroon en sopraan Ginette Puylaert. Hoe dat uitpakt, beluister je in Salon Dell Opera. Het ensemble But What About musiceert. Er zijn authentieke filmbeelden uit 1918 te zien.

   Wanneer: wo 7 november, 19:00 uur
   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Ensemble But What About, Eva Kroon en Ginette Puylaert

   Meer info

  • wo 7 november – Verkadefabriek, Den Bosch: AART STROOTMAN VERTOLKT FIUMARA’s GITAARCYCLUS ‘GRIDS’

   wo 7 november – Verkadefabriek, Den Bosch: AART STROOTMAN VERTOLKT FIUMARA’s GITAARCYCLUS ‘GRIDS’

   Anthony Fiumara is een componist die schoonheid durft te omarmen. In zijn composities hoor je de vervoering van de minimal music, de overtuigingskracht van pop en de bekoring van barok en polyfone muziek. Vorig jaar was hij festivalcomponist en wijdde November Music nog een complete concertmiddag aan zijn werk onder de noemer Fiumarathon. Vanaf september wordt Anthony Fiumara de nieuwe docent compositie bij de AMPA opleiding in Tilburg, brengt hij een cd uit met zijn composities voor elektrische gitaar en wordt hij ook nog eens vijftig. Genoeg reden dus om hem nog eens in de spotlight te zetten.

   De elektrische gitaar neemt een prominente plek in binnen het oeuvre van Anthony Fiumara. De afgelopen twaalf jaar schreef de componist een set solowerken voor dit instrument, die hij Grids noemt. De stukken in deze serie zijn een soort etudes, waarin de componist steeds één idee systematisch uitwerkt. Minimalistische rasters die onverwachte klankwerelden doen opdoemen. Grids bestaat uit de werken Bells (2006), Dust (2010) en For Aart Strootman (2010).

   Daarmee is gitarist Aart Strootman de gedroomde vertolker van de Grids – hij bouwde zelfs een nieuw instrument om een van de werken uit kunnen voeren. Voor het label Alaska Records nam Strootman ze allemaal op. Fiumara maakte voor deze gelegenheid een nieuw deel, dat tijdens de cd-presentatie in première gaat.

   Na afloop van het concert vindt een gesprek plaats met Anthony Fiumara en enkele vertegenwoordigers van de nieuwe generatie componisten Genevieve Murphy, Aart Strootman, Jan-Peter de Graaff en Remy Alexander over hun drijfveren en wensen.

   Wanneer: wo 7 november, 12:30 uur
   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch

   Uitvoerenden:
   Aart Strootman (gitaar)

   Meer info

  • do 8 november – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: JAN VAN DE PUTTE VERKLANKT TEGENSTELLING HEMEL EN AARDE IN NIEUW WERK VOOR KLANGFORUM WIEN

   do 8 november – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: JAN VAN DE PUTTE VERKLANKT TEGENSTELLING HEMEL EN AARDE IN NIEUW WERK VOOR KLANGFORUM WIEN

   Een van de beste componisten van Nederland gecombineerd met een van de beste nieuwe-muziekgezelschappen van Europa; Klangforum Wien brengt deze avond een wereldpremière van Jan van de Putte, die in 2013 de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs won. Naast Van de Putte klinken Still van Klangforum-oprichter Beat Furrer en Fury II van klankschilderes Rebecca Saunders – een van die zeldzame stukken waarin de hoofdrol is toebedeeld aan de contrabas.

   In zijn nieuwe werk, dat nauw aansluit bij de klankwereld van zijn bejubelde Pessoa-cyclus, maakt Van de Putte optimaal gebruik van de individuele kwaliteit van de virtuoze Klangforum-musici. In de vorm van een bewegingsspel voegt hij bovendien een theatrale component toe. Met zeer actief en agressief ‘laag’ in de blazers, onbeweeglijk ‘hoog’ in de strijkers en grote, rijke akkoorden van accordeon, hammondorgel, harp en piano creëert Van de Putte een dialectiek tussen de drukte van het aardse bestaan en de geruisloos voortbewegende hemel. Komen die werelden ooit bij elkaar?

   Wanneer: do 8 november, 20:15 uur
   Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Klangforum Wien

   Meer info

  • do 8 november – Willem Twee Concertzaal, Den Bosch: Mayke Nas maakt met eigen werk en soundscape THEATRAAL CONCERT met Russische strijkkwartetten

   do 8 november – Willem Twee Concertzaal, Den Bosch: Mayke Nas maakt met eigen werk en soundscape THEATRAAL CONCERT met Russische strijkkwartetten

   Het Ragazze Kwartet presenteert Radio Rusland: een theatraal concert met het Ragazze Quartet en de acteur Noël S. Keulen, waarvoor Componist des Vaderlands Mayke Nas Etherkwartet nr. 9 componeerde en het overkoepelende raamwerk rond haar nieuwe stuk en de strijkkwartetten van Rachmaninov, Sjostakovitsj en Goebaidoelina die ook op het programma staan.

   Radio Rusland speelt zich af in de ether. De centrale gast is een componist die via de telefoon live wordt geïnterviewd. Hij komt terecht in een absurde situatie waarin twee werelden op elkaar botsen. Wat hij als componist wil zeggen en wat van hem verwacht wordt lopen mijlenver uiteen. Tastend zoekt hij naar woorden om op de hem gestelde vragen te reageren. Er klinken Russische strijkkwartetten, live gespeeld door het Ragazze Quartet, maar ook interviews, speeches, reclames en opnames met Stalin, Poetin, Halbe Zijlstra en Klaas Dijkhoff waarin politiek geladen vragen over artistieke vrijheid worden opgeworpen.

   Aan het begin van het nieuwe Etherkwartet van Mayke Nas draait de radio dol. Op alle zenders klinkt hetzelfde openingsakkoord van het Russisch volkslied. Of beter gezegd: niet bepaald hetzelfde openingsakkoord, want het ene “Vaderlandsche” C-akkoord is het andere niet. Een voortdurende verstemming of verstoring zorgt voor harmonisch drijfzand.

   Wanneer: do 8 november, 18:45 uur
   Waar: Willem Twee Concertzaal in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Ragazze Kwartet, Noël S. Keulen (acteur)

   Meer info

    

  • vr 9 november – Verkadefabriek, Den Bosch: JAN VAN DE PUTTE VERKLANKT TEGENSTELLING HEMEL EN AARDE IN NIEUW WERK VOOR KLANGFORUM WIEN

   vr 9 november – Verkadefabriek, Den Bosch: JAN VAN DE PUTTE VERKLANKT TEGENSTELLING HEMEL EN AARDE IN NIEUW WERK VOOR KLANGFORUM WIEN

   Het internationaal gerenommeerde Klangforum Wien bestaat uit 20 topmusici die de hedendaagse muziek telkens naar een nieuwe dimensie tillen. Klangforum Wien is zelden in Nederland te bewonderen, maar komt voltallig naar November Music voor  twee concerten.
   In het eerste concert staat de Brits-Duitse componist Rebecca Saunders centraal. Haar klankkleurrijke composities – die op het gevoel werken – staan bekend om het enorme dynamische bereik en gloedvolle ‘Klangfarben’ (toonschilderingen). Het ensemble presenteert haar klankperformance Skin uit 2016  voor sopraan en ensemble, waarmee ze vorig jaar de British Composer Awards won. Zij schreef het voor Klangforum Wien en de Engelse sopraan Juliet Frasier.
   Klangforum Wien komt natuurlijk niet langs zonder een wereldpremière mee te nemen, in dit geval een gloednieuw werk van de Nederlandse componist Jan van de Putte: Cette agitation perpétuelle, cette turbulence sans but. (Theophile Gautier). “Dit stuk gaat verder waar mijn laatste werk Razende Stilstand voor het ensemble STOLZ geëindigd is: een afbeelding van de moderne wereld waarin alles steeds sneller gaat, maar tevens alles steeds meer lijkt stil te gaan staan. Onze virtuele digitale contacten nemen ontzettend toe, terwijl we voor echte fysieke contacten steeds minder tijd lijken te hebben.”
   Jan van de Putte is een van de meest eigenzinnige Nederlandse componisten. Zijn werk reikt over de grenzen van het strikt muzikale heen, verkent het onderbewuste en zet zich met weerhaken in het geheugen vast. Een nieuwsgierig makende wereldpremière.

   Wanneer: vr 9 november, 19:00 uur
   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Klangforum Wien

   Meer info

  • za 10 november – Theater aan de Parade, Den Bosch: MAN GRAAFT NAAR MIDDELPUNT AARDE IN NIEUWE LIEDCYCLUS VAN RICHARD AYRES

   za 10 november – Theater aan de Parade, Den Bosch: MAN GRAAFT NAAR MIDDELPUNT AARDE IN NIEUWE LIEDCYCLUS VAN RICHARD AYRES

   The Garden, een gloednieuw werk van Richard Ayres, is een liedcyclus voor zanger en ensemble met illustraties.

   Het vertelt over een man die uit ontevredenheid met zijn leven begint te graven in zijn tuinnaar het middelpunt van de aarde, in een boom klimt en wordt meegevoerd door wolken en vogels, steeds hoger de hemel in en weer bij diezelfde boom in zijn tuin belandt. Ayres gebruikt teksten van Shakespeare, Dante, uit films en uit de kroeg. Video-artiest Martha Colburn, bekend om haar hallucinerende en caleidoscopische werk, maakt de animaties.

   Richard Ayres studeerde compositie bij Morton Feldman en Louis Andriessen en schreef The Garden in opdracht van Asko|Schönberg en London Sinfonietta.  Ayres won in 1994 de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor jong talent, en neemt dit jaar plaats in de jury voor de Award 2018. Werk van William Kuo en William Dougherty, beide genomineerd voor de Gaudeamus Award 2018, vullen het programma aan.

   Wanneer: za 10 november, 20:15 uur
   Waar: Theater aan de Parade in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Joshua Bloom (bas), ASKO|Schönberg o.l.v. Bas Wiegers

   Meer info

  • za 17 november – Stadstheater, Zoetermeer: BIZETS CARMEN KRIJGT VERVOLG IN ‘DE Zaak CARMEN’ VAN MAXIM SHALYGIN

   za 17 november – Stadstheater, Zoetermeer: BIZETS CARMEN KRIJGT VERVOLG IN ‘DE Zaak CARMEN’ VAN MAXIM SHALYGIN

   De Haagse choreografe Lonneke van Leth presenteert ‘De Zaak Carmen’, een vervolg op Bizets operaklassieker.

   De moord op Carmen is snel opgelost; haar minnaar Don José bekent schuld. Toch kan de dienstdoende rechercheur de zaak maar niet loslaten. Zelfs vanuit de dood zuigt Carmen hem in de duistere afgrond van de menselijke geest.

   Een voorstelling met 37 dansers en muziek van Maxim Shalygin, live uitgevoerd door het New European Ensemble. Martijn de Rijk schreef de  teksten voor 1 acteur en 24 koorzangeressen. Beeldend kunstenaar Vincent de Kooker maakte de decors.

   Wanneer: za 17 november
   Waar: Stadstheater in Zoetermeer

   Uitvoerenden:
   New European Ensemble

   Meer info

  • vr 2 november – Theater aan de Parade, Den Bosch: NOVEMBER MUSIC OPENT MET NIEUW REQUIEM VAN KATE MOORE

   vr 2 november – Theater aan de Parade, Den Bosch: NOVEMBER MUSIC OPENT MET NIEUW REQUIEM VAN KATE MOORE

   In de Sint-Jan en andere kerken waakt het alziend oog. Grote kans dat ze met Allerzielen 2018 collectief ontroerd knipperen want dan gaat het nieuwe requiem van de Nederlands/Australische componist Kate Moore in première. En zij heeft een zwak voor ‘sacred places’ en ‘eyes’. Het jaarlijkse Bosch Requiem in het kader van Allerzielen belooft dit jaar spectaculair uit te pakken.

   Kate Moore schrijft in opdracht van festival November Music haar requiem Lux Aeterna: VIVID. Dit werk vol spirituele verbeeldingskracht componeerde ze voor de ensembles Cappella Pratensis, a cappella vrouwengroep Wishful Singing, TEMKO en Kate Moore’s eigen Herz Ensemble waarin coryfeeën spelen als violist Joseph Puglia en pianiste Vivian Choi. Tijdens het componeren knipoogde Kate Moore naar de drie heiligen Sinte-Clara, Sint-Jan en Sinte-Lucia, patrones van de blinden. Deze drie heiligen begeleiden ons tijdens de tocht van de duisternis naar het eeuwige licht en verrijzenis, aldus de componiste. De drie leden zijn getiteld Lucidity: Eyes of Hands, Providence: Revelation of the Creatures en Clarity: In Praise of Poverty.

   Stadschroniqueur en geboren en getogen Bosschenaar Eric Alink schrijft voor deze avond een tekst met het thema ‘Eerst geloven, dan zien’.

   Kate Moore is dit jaar festivalcomponist tijdens November Music 2018. Ze won vorig jaar de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs voor haar compositie The Dam en is momenteel een van de succesvolste componistes in Nederland. Ze blinkt uit in glasheldere, opzwepende werken waarin ze zich laat inspireren door het postminimalisme en de muziek van Steve Reich en Arvo Pärt. Ze is dit seizoen ook ‘Zielsverwant’ in het Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam.

   Wanneer: vr 2 november, 19:00 uur
   Waar: Theater aan de Parade in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Wishful Singing, Cappella Pratensis, Herz Ensemble & TEMKO

   Meer info

  • za 3 november – Muzerije, Den Bosch: VIOLISTE MONICA GERMINO FLUISTERT MUZIEK VAN ANDRIESSEN 

   za 3 november – Muzerije, Den Bosch: VIOLISTE MONICA GERMINO FLUISTERT MUZIEK VAN ANDRIESSEN 

   Zacht spelen op een viool opent nieuwe dimensies voor de befaamde Amerikaans/Nederlandse violiste Monica Germino. Door een onaangename gehooraandoening kan Germino geen luide of versterkte muziek meer spelen. Een drastische beslissing in het leven van een geliefde violiste. Van deze nood maakt Germino een deugd door nu samen te werken met wereldberoemde componisten Michael Gordon, David Lang, Julia Wolfe en Louis Andriessen. Zij schrijven speciaal nieuw werk voor Germino waarin de viooldecibellen aanzienlijk zijn teruggeschroefd. Of zoals Michael Gordon het bemoedigend verwoordde aan Germino: ‘Ik ga voor jou een stuk schrijven dat zo zacht is dat het mij niet kan schelen of iemand het kan horen.’

   Door Gordons’ initiatief sprongen zijn New Yorkse collega-componisten Julia Wolfe en David Lang ook meteen aan boord. Louis Andriessen, groot boegbeeld van deze post-minimalistische New Yorkse componistengeneratie, bleef niet achter en schreef ook een nieuwe compositie. Onder de noemer MUTED wordt werk geschreven voor de zogenaamde nieuw gebouwde whisper-violin en andere violen zoals de stillere frame-viool. Tijdens dit unieke recital zal Germino ook haar stem inzetten om de hemelse fluisterklanken van de viool te begeleiden. Het concert wordt in een intieme setting gespeeld voor een publiek van maximaal 50 mensen.

   De Britse krant The Sunday Times omschreef de Nederlands / Amerikaanse violiste Monica Germino als een ‘indrukwekkende verschijning’ met een ‘adembenemende virtuositeit’. Germino werkte samen met vermaarde componisten als Louis Andriessen, John Cage, Heiner Goebbels, Michael Gordon, György Ligeti en Julia Wolfe.

   Wanneer: za 3 november, 12:30 uur
   Waar: Muzerije in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Monica Germino (viool)

   Meer info

  • zo 4 november – Verkadefabriek, Den Bosch: KRISZTINA DE CHATEL MAAKT CHOREOGRAFIE OP MUZIEK LOUIS ANDRIESSEN 

   zo 4 november – Verkadefabriek, Den Bosch: KRISZTINA DE CHATEL MAAKT CHOREOGRAFIE OP MUZIEK LOUIS ANDRIESSEN 

   Nederlands meest gevierde componist Louis Andriessen wordt tachtig jaar in 2019. Vlak voor zijn verjaardag viert Amsterdam Sinfonietta Andriessens’ rijke nalatenschap door een van zijn mooiste werken in een nieuw licht te plaatsen. Dances voor sopraan en ensemble uit 1991 wordt voor deze gelegenheid voorzien van een gloednieuwe choreografie. Niemand minder dan Krisztina de Châtel -die baanbrekend werk heeft verricht voor de minimal dance – werkt een nieuwe solodans uit voor Tim Persent, bekend van dansgezelschap LeineRoebana. Het wonderschone Dances wordt net als bij de première uitgevoerd door Andriessen-specialist, sopraan Claron McFadden.

   Dat Andriessens’ enerverende muziek ook zijn sporen heeft nagelaten in het buitenland is goed te horen in de helder gestructureerde, postminimalistische muziek van Amerikaan David Lang. Als medeoprichter van het grensoverschrijdende gezelschap Bang on a Can, verweeft Lang invloeden uit de oude muziek, pop en minimal in zijn composities. Lang schrijft in opdracht van de Cello Biënnale nieuw werk voor sopraan, cello en ensemble, waarbij er hoofdrollen zijn weggelegd voor Nederlands grootste cellotalent, Harriet Krijgh en sopraan Claron McFadden. Daarnaast klinkt er nieuw werk van festivalcomponiste en Andriessen-leerlinge Kate Moore die een intiem werk voor vier cellisten heeft geschreven.

   Amsterdam Sinfonietta behoeft weinig introductie. Het is al jaren een van de beste strijkensembles ter wereld. Ze waren al diverse malen te gast bij November Music en vallen altijd op door hun hoge uitvoeringskwaliteit en enorme speelplezier.

   David Lang – nieuw werk voor cello, sopraan en ensemble
   Kate Moore – nieuw werk voor vier cello’s
   Louis Andriessen – Dances

   Wanneer: zo 4 november, 20:30 uur
   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Amsterdam Sinfonietta
   Daniel Bard – leiding en viool
   Harriet Krijgh – cello
   Claron McFadden – sopraan
   Tim Persent – dans
   Krisztina de Châtel – choreografie

   Meer info

  • wo 7 november – Verkadefabriek, Den Bosch: DUITSE KEIZER OP DE VLUCHT IN OPERA VAN J.P. DE GRAAFF

   wo 7 november – Verkadefabriek, Den Bosch: DUITSE KEIZER OP DE VLUCHT IN OPERA VAN J.P. DE GRAAFF

   Jan-Peter de Graaff is pas 26, maar al toe aan zijn tweede opera: ‘De Grens’. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog vlucht de Duitse Keizer Wilhelm II naar Nederland voor politiek asiel. Op het grensstation in Eijsden raakt hij in gesprek met de stationschef. De Graaff laat de rollen vertolken door twee vrouwen: mezzosopraan Eva Kroon en sopraan Ginette Puylaert. Hoe dat uitpakt, beluister je in Salon Dell Opera. Het ensemble But What About musiceert. Er zijn authentieke filmbeelden uit 1918 te zien.

   Wanneer: wo 7 november, 19:00 uur
   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Ensemble But What About, Eva Kroon en Ginette Puylaert

   Meer info

  • wo 7 november – Verkadefabriek, Den Bosch: AART STROOTMAN VERTOLKT FIUMARA’s GITAARCYCLUS ‘GRIDS’

   wo 7 november – Verkadefabriek, Den Bosch: AART STROOTMAN VERTOLKT FIUMARA’s GITAARCYCLUS ‘GRIDS’

   Anthony Fiumara is een componist die schoonheid durft te omarmen. In zijn composities hoor je de vervoering van de minimal music, de overtuigingskracht van pop en de bekoring van barok en polyfone muziek. Vorig jaar was hij festivalcomponist en wijdde November Music nog een complete concertmiddag aan zijn werk onder de noemer Fiumarathon. Vanaf september wordt Anthony Fiumara de nieuwe docent compositie bij de AMPA opleiding in Tilburg, brengt hij een cd uit met zijn composities voor elektrische gitaar en wordt hij ook nog eens vijftig. Genoeg reden dus om hem nog eens in de spotlight te zetten.

   De elektrische gitaar neemt een prominente plek in binnen het oeuvre van Anthony Fiumara. De afgelopen twaalf jaar schreef de componist een set solowerken voor dit instrument, die hij Grids noemt. De stukken in deze serie zijn een soort etudes, waarin de componist steeds één idee systematisch uitwerkt. Minimalistische rasters die onverwachte klankwerelden doen opdoemen. Grids bestaat uit de werken Bells (2006), Dust (2010) en For Aart Strootman (2010).

   Daarmee is gitarist Aart Strootman de gedroomde vertolker van de Grids – hij bouwde zelfs een nieuw instrument om een van de werken uit kunnen voeren. Voor het label Alaska Records nam Strootman ze allemaal op. Fiumara maakte voor deze gelegenheid een nieuw deel, dat tijdens de cd-presentatie in première gaat.

   Na afloop van het concert vindt een gesprek plaats met Anthony Fiumara en enkele vertegenwoordigers van de nieuwe generatie componisten Genevieve Murphy, Aart Strootman, Jan-Peter de Graaff en Remy Alexander over hun drijfveren en wensen.

   Wanneer: wo 7 november, 12:30 uur
   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch

   Uitvoerenden:
   Aart Strootman (gitaar)

   Meer info

  • do 8 november – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: JAN VAN DE PUTTE VERKLANKT TEGENSTELLING HEMEL EN AARDE IN NIEUW WERK VOOR KLANGFORUM WIEN

   do 8 november – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: JAN VAN DE PUTTE VERKLANKT TEGENSTELLING HEMEL EN AARDE IN NIEUW WERK VOOR KLANGFORUM WIEN

   Een van de beste componisten van Nederland gecombineerd met een van de beste nieuwe-muziekgezelschappen van Europa; Klangforum Wien brengt deze avond een wereldpremière van Jan van de Putte, die in 2013 de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs won. Naast Van de Putte klinken Still van Klangforum-oprichter Beat Furrer en Fury II van klankschilderes Rebecca Saunders – een van die zeldzame stukken waarin de hoofdrol is toebedeeld aan de contrabas.

   In zijn nieuwe werk, dat nauw aansluit bij de klankwereld van zijn bejubelde Pessoa-cyclus, maakt Van de Putte optimaal gebruik van de individuele kwaliteit van de virtuoze Klangforum-musici. In de vorm van een bewegingsspel voegt hij bovendien een theatrale component toe. Met zeer actief en agressief ‘laag’ in de blazers, onbeweeglijk ‘hoog’ in de strijkers en grote, rijke akkoorden van accordeon, hammondorgel, harp en piano creëert Van de Putte een dialectiek tussen de drukte van het aardse bestaan en de geruisloos voortbewegende hemel. Komen die werelden ooit bij elkaar?

   Wanneer: do 8 november, 20:15 uur
   Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

   Uitvoerenden:
   Klangforum Wien

   Meer info

  • do 8 november – Willem Twee Concertzaal, Den Bosch: Mayke Nas maakt met eigen werk en soundscape THEATRAAL CONCERT met Russische strijkkwartetten

   do 8 november – Willem Twee Concertzaal, Den Bosch: Mayke Nas maakt met eigen werk en soundscape THEATRAAL CONCERT met Russische strijkkwartetten

   Het Ragazze Kwartet presenteert Radio Rusland: een theatraal concert met het Ragazze Quartet en de acteur Noël S. Keulen, waarvoor Componist des Vaderlands Mayke Nas Etherkwartet nr. 9 componeerde en het overkoepelende raamwerk rond haar nieuwe stuk en de strijkkwartetten van Rachmaninov, Sjostakovitsj en Goebaidoelina die ook op het programma staan.

   Radio Rusland speelt zich af in de ether. De centrale gast is een componist die via de telefoon live wordt geïnterviewd. Hij komt terecht in een absurde situatie waarin twee werelden op elkaar botsen. Wat hij als componist wil zeggen en wat van hem verwacht wordt lopen mijlenver uiteen. Tastend zoekt hij naar woorden om op de hem gestelde vragen te reageren. Er klinken Russische strijkkwartetten, live gespeeld door het Ragazze Quartet, maar ook interviews, speeches, reclames en opnames met Stalin, Poetin, Halbe Zijlstra en Klaas Dijkhoff waarin politiek geladen vragen over artistieke vrijheid worden opgeworpen.

   Aan het begin van het nieuwe Etherkwartet van Mayke Nas draait de radio dol. Op alle zenders klinkt hetzelfde openingsakkoord van het Russisch volkslied. Of beter gezegd: niet bepaald hetzelfde openingsakkoord, want het ene “Vaderlandsche” C-akkoord is het andere niet. Een voortdurende verstemming of verstoring zorgt voor harmonisch drijfzand.

   Wanneer: do 8 november, 18:45 uur
   Waar: Willem Twee Concertzaal in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Ragazze Kwartet, Noël S. Keulen (acteur)

   Meer info

    

  • vr 9 november – Verkadefabriek, Den Bosch: JAN VAN DE PUTTE VERKLANKT TEGENSTELLING HEMEL EN AARDE IN NIEUW WERK VOOR KLANGFORUM WIEN

   vr 9 november – Verkadefabriek, Den Bosch: JAN VAN DE PUTTE VERKLANKT TEGENSTELLING HEMEL EN AARDE IN NIEUW WERK VOOR KLANGFORUM WIEN

   Het internationaal gerenommeerde Klangforum Wien bestaat uit 20 topmusici die de hedendaagse muziek telkens naar een nieuwe dimensie tillen. Klangforum Wien is zelden in Nederland te bewonderen, maar komt voltallig naar November Music voor  twee concerten.
   In het eerste concert staat de Brits-Duitse componist Rebecca Saunders centraal. Haar klankkleurrijke composities – die op het gevoel werken – staan bekend om het enorme dynamische bereik en gloedvolle ‘Klangfarben’ (toonschilderingen). Het ensemble presenteert haar klankperformance Skin uit 2016  voor sopraan en ensemble, waarmee ze vorig jaar de British Composer Awards won. Zij schreef het voor Klangforum Wien en de Engelse sopraan Juliet Frasier.
   Klangforum Wien komt natuurlijk niet langs zonder een wereldpremière mee te nemen, in dit geval een gloednieuw werk van de Nederlandse componist Jan van de Putte: Cette agitation perpétuelle, cette turbulence sans but. (Theophile Gautier). “Dit stuk gaat verder waar mijn laatste werk Razende Stilstand voor het ensemble STOLZ geëindigd is: een afbeelding van de moderne wereld waarin alles steeds sneller gaat, maar tevens alles steeds meer lijkt stil te gaan staan. Onze virtuele digitale contacten nemen ontzettend toe, terwijl we voor echte fysieke contacten steeds minder tijd lijken te hebben.”
   Jan van de Putte is een van de meest eigenzinnige Nederlandse componisten. Zijn werk reikt over de grenzen van het strikt muzikale heen, verkent het onderbewuste en zet zich met weerhaken in het geheugen vast. Een nieuwsgierig makende wereldpremière.

   Wanneer: vr 9 november, 19:00 uur
   Waar: Verkadefabriek in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Klangforum Wien

   Meer info

  • za 10 november – Theater aan de Parade, Den Bosch: MAN GRAAFT NAAR MIDDELPUNT AARDE IN NIEUWE LIEDCYCLUS VAN RICHARD AYRES

   za 10 november – Theater aan de Parade, Den Bosch: MAN GRAAFT NAAR MIDDELPUNT AARDE IN NIEUWE LIEDCYCLUS VAN RICHARD AYRES

   The Garden, een gloednieuw werk van Richard Ayres, is een liedcyclus voor zanger en ensemble met illustraties.

   Het vertelt over een man die uit ontevredenheid met zijn leven begint te graven in zijn tuinnaar het middelpunt van de aarde, in een boom klimt en wordt meegevoerd door wolken en vogels, steeds hoger de hemel in en weer bij diezelfde boom in zijn tuin belandt. Ayres gebruikt teksten van Shakespeare, Dante, uit films en uit de kroeg. Video-artiest Martha Colburn, bekend om haar hallucinerende en caleidoscopische werk, maakt de animaties.

   Richard Ayres studeerde compositie bij Morton Feldman en Louis Andriessen en schreef The Garden in opdracht van Asko|Schönberg en London Sinfonietta.  Ayres won in 1994 de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor jong talent, en neemt dit jaar plaats in de jury voor de Award 2018. Werk van William Kuo en William Dougherty, beide genomineerd voor de Gaudeamus Award 2018, vullen het programma aan.

   Wanneer: za 10 november, 20:15 uur
   Waar: Theater aan de Parade in Den Bosch (November Music)

   Uitvoerenden:
   Joshua Bloom (bas), ASKO|Schönberg o.l.v. Bas Wiegers

   Meer info

  • za 17 november – Stadstheater, Zoetermeer: BIZETS CARMEN KRIJGT VERVOLG IN ‘DE Zaak CARMEN’ VAN MAXIM SHALYGIN

   za 17 november – Stadstheater, Zoetermeer: BIZETS CARMEN KRIJGT VERVOLG IN ‘DE Zaak CARMEN’ VAN MAXIM SHALYGIN

   De Haagse choreografe Lonneke van Leth presenteert ‘De Zaak Carmen’, een vervolg op Bizets operaklassieker.

   De moord op Carmen is snel opgelost; haar minnaar Don José bekent schuld. Toch kan de dienstdoende rechercheur de zaak maar niet loslaten. Zelfs vanuit de dood zuigt Carmen hem in de duistere afgrond van de menselijke geest.

   Een voorstelling met 37 dansers en muziek van Maxim Shalygin, live uitgevoerd door het New European Ensemble. Martijn de Rijk schreef de  teksten voor 1 acteur en 24 koorzangeressen. Beeldend kunstenaar Vincent de Kooker maakte de decors.

   Wanneer: za 17 november
   Waar: Stadstheater in Zoetermeer

   Uitvoerenden:
   New European Ensemble

   Meer info