Agenda

  • Za 2 nov – Theater aan de Parade, Den Bosch: Calliope Tsoupaki richt muzikaal gebed tot Maria in Bosch Requiem (November Music)

   Za 2 nov – Theater aan de Parade, Den Bosch: Calliope Tsoupaki richt muzikaal gebed tot Maria in Bosch Requiem (November Music)

   Een muzikaal gebed aan moeder Maria in tijden van twijfel en nood. Miljoenen mensen op deze aardbol zoeken troost bij Moeder Gods. De Grieks/Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki plaatst Maria in het midden van haar gloednieuwe Bosch Requiem. 
Liknon is een barokke ode aan de moeder aller moeders en betekent baby-schommel-wieg. Bij sommige iconen van Maria op haar sterf bed, zie je Jesus die haar als pasgeboren baby in zijn armen houdt, zo is de cirkel rond.
   Voor Componiste des Vaderlands en November Music-festivalcomponist Calliope Tsoupaki is Maria onlosmakelijk verbonden met haar leven. Maria maakt deel uit van de Byzantijnse traditie waarin Tsoupaki is opgegroeid. Maria wordt via talloze iconen vereerd. De componiste is met name gefascineerd door het icoon van Panagia Myrtidiotissa (De Madonna van Mirte) dat is te vinden op het Griekse eiland Kythira. De beeltenis van Maria is volgens de mythe gevonden in brandende mirtestruiken. Op deze icoon is het gezicht van Maria  volledig zwart. Een idee dat Tsoupaki mateloos boeit. ‘Schoonheid in de duisternis’, aldus de componiste.
   Een requiem vraagt om hemelse zang. Voor Liknon laat Calliope zich inspireren door het expressieve en lyrische timbre van de twee centrale vocalisten, countertenor Maarten Engeltjes en tenor Marcel Beekman. Twee topstemmen die ook internationaal hoge ogen gooien. Speciaal voor dit uitzonderlijke duo en het barokensemble PRJCT Amsterdam schreef Tsoupaki een hartstochtelijk requiem. Als tekstmateriaal gebruikte ze onder andere de Marialiederen uit het boek Theotokarion van dichter Agapios Landos (1580-1656) uit Kreta.
   Bosch Requiem maakt deel uit van een verrassende totaalavond in een regie van MATZER Theaterproducties. Voorafgaand aan de wereldpremière van het nieuwe requiem van Calliope Tsoupaki draagt een actrice een monoloog voor van Lot Vekemans die speciaal voor deze gelegenheid is geschreven. Als startschot van de hele avond componeert Tsoupaki een nieuw ritueel koorwerk. Het stuk wordt uitgevoerd in de open lucht door Bossche koren, bezoekers van het Bosch Requiem en aanwezigen op het plein van de Parade.

    

   Wanneer: Za 2 november, 19:45 uur
   Waar: Theater aan de Parade in Den Bosch (November Music)

   Calliope Tsoupaki: Liknon

   Uitvoerenden:
   Marcel Beekman(tenor)
   Maarten Engeltjes (countertenor)
   PRJCT Amsterdam (ensemble)
   Manoj Kamps (dirigent)
   Lot Vekemans (tekst monoloog)
   MATZER Theaterproducties (regie)

   Meer info

  • Zo 3 nov – Babel, Den Bosch: Matthijs Koene speelt solostukken Calliope Tsoupaki (November Music)

   Zo 3 nov – Babel, Den Bosch: Matthijs Koene speelt solostukken Calliope Tsoupaki (November Music)

   Matthijs Koene wordt internationaal gezien als een van de meest vooraanstaande panfluitisten van zijn tijd. Zijn visie en speelwijze hebben de technische mogelijkheden en expressie van de panfluit vergroot. Hij weet menig componist te overtuigen om een werk voor panfluit te schrijven. Tot op heden zijn meer dan tweehonderd composities voor Koene geschreven, veelal aan hem opgedragen. Componisten als Theo Loevendie, Daan Manneke, Guus Janssen, Klaas de Vries, Chiel Meijering,  Fabio Nieder, Martijn Padding en Klas Torstensson hebben al voor hem geschreven.
   Tijdens de Kunstmuziekroute brengt Koene een gevarieerd panfluitrecital met composities van onder anderen Calliope Tsoupaki, Ron Ford en Steve Reich. Van Reich klinkt zijn saxofoonklassieker Reed Phase (1966) in een unieke bewerking voor panfluit en elektronica. Hoofdmoot van het programma wordt gevormd door twee recente werken van festivalcomponist Calliope Tsoupaki. Zo klinkt het gloednieuwe werk Song for Life and Death. Daarnaast is er een cadens-gedeelte te horen uit het werk Salto di Saffo. Een werk van Tsoupaki dat Matthijs Koene samen met blokfluitist Erik Bosgraaf en het Radio Filharmonisch Orkest vorig jaar in première bracht bij de NTR ZaterdagMatinee. Erik Bosgraaf zal als gast aantreden tijdens dit optreden.

   Wanneer: Zo 3 november, 11:30 en 12:30 uur
   Waar: Babel, Den Bosch (November Music)

   Calliope Tsoupaki: Cadens uit Salto di Saffo en Song for Life and Death

   Uitvoerenden:
   Matthijs Koene (panfluit)

   Meer info

  • Zo 3 nov – Grote Kerk, Den Bosch: Erik Vloeimans speelt ‘Music for Ever’ van Calliope Tsoupaki (November Music)

   Zo 3 nov – Grote Kerk, Den Bosch: Erik Vloeimans speelt ‘Music for Ever’ van Calliope Tsoupaki (November Music)

   Een Duits-Nederlandse top-trompet-ontmoeting waar liefhebbers van de jazz watertandend naar uit zullen kijken. De Nederlandse trompettist Eric Vloeimans gaat een duet aan met zijn Duitse collega Markus Stockhausen. In de gulle akoestiek van de Grote Kerk belooft dat een waar klankfestijn en een onmisbaar moment tijdens de Kunstmuziekroute te worden.

   Trompettist en componist Markus Stockhausen is een muzikale grensganger die behendig langs de toppen van de jazz, hedendaags gecomponeerd en wereldmuziek scheert. Ja, hij is de zoon van de beroemde Karlheinz…maar Markus heeft heel wat eigen pijlen op zijn boog. Op labels als ECM en Aktivraum verkent Stockhausen de schoonheid van pure en wereldwijze improvisatie. Eric Vloeimans behoeft nog amper introductie, maar zijn liefde voor atmosferische experimenten en exotische muziek maken hem de ideale sparringpartner voor Markus Stockhausen. Daarbij is het bijzonder dat Vloeimans met een collega-trompettist optreedt. Naast enkele duowerken speelt de Nederlandse trompettist ook een solowerk dat festivalcomponist Calliope Tsoupaki speciaal voor hem heeft geschreven.

   Wanneer: Zo 3 november, 13:30, 14:30 en 15:30 uur
   Waar: Grote Kerk, Den Bosch (November Music)

   Calliope Tsoupaki: Music for Ever

   Uitvoerenden:
   Erik Vloeimans (trompet)

   Meer info

  • Zo 3 nov – Babel, Den Bosch: Nieuwe Versie ‘Narcissus’ met Gerard Bouwhuis en Heleen Hulst (November Music)

   Zo 3 nov – Babel, Den Bosch: Nieuwe Versie ‘Narcissus’ met Gerard Bouwhuis en Heleen Hulst (November Music)

   In het kader van de Calliope Tsoupaki route speelt het duo Bouwhuis-Van Hulst een reprise van een van hun succesnummers Narcissus. November Music gaf opdracht voor het stuk en in 2013 beleefde Narcissus voor Nieuw Amsterdams Peil zijn wereldpremière. Zes jaar later is het kamermuziekwerk speciaal bewerkt voor viool en piano en natuurlijk mocht dit werk niet ontbreken op deze editie.

   Tsoupaki’s Narcissus is een muziekdrama in de puurste vorm, zonder tekst, libretto of lied. Het staat echter bol van de dramatische spanning, maar dan in een kamermuzieksetting.  Tsoupaki ziet dit werk als een heus melodrama. Gedurende het muziekstuk bewegen piano en viool als twee magnetische polen om elkaar heen. Het mechanisme van samen te willen smelten en ook weer los te willen komen vormt het hart van de compositie. Tsoupaki heeft bovendien een geurcompositie (parfum) ontwikkeld voor de voorstelling. Een specifiek geurakkoord is dan ook waar te nemen door de bezoekers.Meer informatie volgt.

   Wanneer: Zo 3 november, 17:30 uur
   Waar: Babel, Den Bosch (November Music)

   Calliope Tsoupaki: Narcissus

   Uitvoerenden:
   Nieuw Amsterdams Peil:
   Heleen Hulst (viool)
   Gerard Bouwhuis (piano)

   Meer info

  • Zo 3 nov – Museum Slager, Den Bosch: Erik Bosgraaf speelt Tsoupaki (November Music)

   Zo 3 nov – Museum Slager, Den Bosch: Erik Bosgraaf speelt Tsoupaki (November Music)

   Concerten met blokfluitist Erik Bosgraaf zijn een ware belevenis. Een rasmusicus die oude en nieuwe muziek met woord en daad tot leven brengt. Hij wordt beschouwd als een van de meest begaafde en veelzijdige blokfluitisten van een nieuwe generatie. ‘Bosgraafs virtuositeit en bovenal zijn onbetwistbare begrip van elke noot die hij speelt zijn indrukwekkend’, oordeelde NRC Handelsblad. Bosgraaf brak door met zijn bekroonde opnames van de blokfluitmuziek van Jakob van Eyck en speelde daarnaast werk van Telemann, Vivaldi en Bach. Maar hij heeft ook een grote voorliefde voor eigentijdse muziek. Hij werkte onder meer samen met componisten Jorrit Tamminga en Theo Loevendie en won in 2011 de Nederlandse Muziekprijs, de belangrijkste prijs voor klassieke musici in Nederland.
   Ook Componist des Vaderlands en November Music-festivalcomponist Calliope Tsoupaki heeft nu gloednieuw werk voor hem geschreven in een serie van solowerken voor diverse instrumenten die ze dit jaar componeert en live worden uitgevoerd tijdens Podium Witteman. Tijdens dit ongetwijfeld intense blokfluitrecital speelt Bosgraaf een wereldpremière en combineert dat met een ouder werk van Tsoupaki in een nieuwe versie voor blokfluit.
   Speciaal voor deze middag speelt Erik nog een korte improvisatie met de ney speler Sinan Arat die om 11.30 en 12.30 uur twee solo sets speelt in het museum.

   Wanneer: Zo 3 november, 13:30 en 14:30 uur
   Waar: Museum Slager Bosch (November Music)

   Calliope Tsoupaki

   Uitvoerenden:
   Erik Bosgraaf (blokfluit)

   Meer info

  • Zo 10 nov – Jheronimus Bosch Art Center, Den Bosch: Kamerkoor zingt Parakliton, een klassieker van Calliope Tsoupaki (November Music)

   Zo 10 nov – Jheronimus Bosch Art Center, Den Bosch: Kamerkoor zingt Parakliton, een klassieker van Calliope Tsoupaki (November Music)

   Tijdens de slotdag van November Music 2019 brengt Kamerkoor Ad Parnassum een prachtig koorwerk van festivalcomponist Calliope Tsoupaki. Zij componeerde Parakliton in 1990. In het werk combineert ze twee korte psalmteksten in het Grieks: een roep om ontferming, en een bede om troost. Tsoupaki doet dit in een stijl, die op het eerste gezicht associaties oproept met de fijnmazige micropolyfonie van György Ligeti: langzaam verglijdende muziek in een subtiel vertakt stemmenweefsel. Muziek als een wolk van stemmen.
   Deze classic van Tsoupaki wordt omlijst met werk van twee jongere Nederlandse componisten die zich door dichtkunst uit het verleden lieten inspireren. Van de Brabantse componist Maurice van Loon gaat zijn Requiescat uit 2015. Van Loon houdt van een directe heldere klanktaal met veel gevoel voor drama. Zijn aangrijpende Requiescat is gebaseerd op een kort gedicht van de Ierse schrijver Oscar Wilde. Daarnaast klinkt een kort koorwerk van de jonge, veelbelovende componiste Mathilde Wantenaar. Van haar ging dit jaar Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken voor het Groot Omroepkoor in première, een opdrachtwerk van de NTR ZaterdagMatinee. Wantenaar liet zich inspireren door het gelijknamige gedicht van Herman Gorter uit 1890. Volgens de NRC had Wantenaar ‘een nagenoeg volmaakt werk’ afgeleverd.

   Wanneer: Zo 10 november, 16:15 uur
   Waar: Jheronimus Bosch Art Center (November Music)

   Calliope Tsoupaki: Parakliton
   en werk van Gerard Beljon, Mathilde Wantenaar en Maurice van Loon

   Uitvoerenden:
   Kamerkoor Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst

   Meer info