Componist des Vaderlands

Met Willem Jeths kreeg Nederland in het najaar van 2014 zijn eerste Componist des Vaderlands. Het was een initiatief van BUMA Cultuur dat het muziekleven een boegbeeld gaf voor de Nederlandse muziek van nu. De Componist des Vaderlands wordt voor een periode van twee jaar benoemd door een onafhankelijke jury. In 2016 droeg Willem Jeths het stokje over aan Mayke Nas.

De Componist des Vaderlands is een spraakmakende toondichter en een bevlogen ambassadeur. De Componist komt op voor het belang van alle betrokkenen in het muziekleven en gaat in gesprek met collega-componisten, musici, theaterdirecteuren, concertbezoekers, platenmaatschappijen, muziekdocenten, politici en programmamakers bij radio en tv.

Door het hele land treedt de Componist des Vaderlands op: voor inleidingen en interviews, en om samen te werken met zalen, ensembles, orkesten en festivals. Houd voor actuele optredens onze agenda in de gaten.

Mayke Nas
Mayke Nas is Componist des Vaderlands van 2016 t/m 2018 . “Er zijn in ons land de afgelopen twintig jaar zulke prachtige werken geschreven. Die ga ik in de schijnwerpers zetten.” Tussen haar werk als componist en als ambassadeur ziet Mayke Nas raakvlakken. “Componeren betekent enerzijds zwoegen, experimenteren, fouten maken en opnieuw beginnen. Aan de andere kant is het plezier maken. Muziek is spel. Met klanken, noten, instrumenten, publiek en akoestiek. Ik kan wild opspringen als ik hoor hoe een componist weer nieuwe geluiden in nieuwe vormen heeft weten te gieten. Elk stuk dat ik schrijf ga ik aan als een nieuw avontuur en zo benader ik ook mijn invulling van Componist des Vaderlands.”

Overal ter wereld worden de composities van Mayke Nas uitgevoerd. Zij won de Kees van Baarenprijs en de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs voor stukken die zij schreef voor respectievelijk het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het ASKO Ensemble. Mayke was Artist in Residence van het Berliner Künstlerprogramm des DAAD en van Aldeburgh Music in Engeland.

Willem Jeths, Componist des Vaderlands van 2014 t/m 2016
Op 28 november 2014 werd Willem Jeths aangesteld als Componist des Vaderlands tijdens de Buma Classical Convention in TivoliVredenburg. In de twee jaren die daarop volgden liet hij geen kans onbenut liet om zich op te werpen als ambassadeur van nieuwe Nederlandse muziek. Hij nam zijn studenten van het Conservatorium Amsterdam mee naar Oerol om daar de jongste componistengeneratie onder de aandacht te brengen. Hoogtepunten uit ons 20e- en 21e-eeuwse muzikale erfgoed liet hij horen in De schatkamer van Willem Jeths (maandelijks te beluisteren bij NTR Podium). Zijn leermeesters Tristan Keuris en Hans Kox kwamen in zijn radiorubriek voorbij, maar ook Daniël Ruyneman, Elisabeth Kuyper, Rob Zuidam, Jacob ter Veldhuis en vele anderen.

Ook voor het Nederlandse muziekonderwijs brak Jeths een lans. Voor het tienjarig jubileum van het Amsterdamse Leerorkest componeerde hij een Fagotconcert en onder de vlag van de Buma Academy gaf hij compositieles aan middelbare schoolklassen. Tussen de bedrijven door schoof hij aan in het programma Podium Witteman, waar hij met korte composities inspeelde op de actualiteit. In het driedelige koorminiatuur Ter troost – op teksten van de Irakees-Nederlandse dichter Rodaan al Galidi – stond hij stil bij de vluchtelingencrisis. Een dag voor de meest deprimerende dag van het jaar (Blue Monday) stak de componist muziekminnend Nederland een hart onder de riem met de Habanera voor een blauwe maandag. Voor de 75e herdenking van het bombardement op Rotterdam schreef Willem Jeths het twaalf minuten durende orkestwerk Conductus.